ÚOHS: Sankce za bezdůvodné vyloučení uchazeče o veřejnou zakázku

12.08.2016 9:37

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj zamítl rozklad podaný obcí Rovná (na Sokolovsku) a potvrdil prvostupňové rozhodnutí Úřadu, v němž byla obci jako zadavateli veřejné zakázky na zateplení a výměnu oken ZŠ a MŠ Rovná uložena pokuta 250 tisíc korun.

ÚOHS: Sankce za bezdůvodné vyloučení uchazeče o veřejnou zakázku
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj zamítl rozklad podaný obcí Rovná (na Sokolovsku) a potvrdil prvostupňové rozhodnutí Úřadu, v němž byla obci jako zadavateli veřejné zakázky na zateplení a výměnu oken ZŠ a MŠ Rovná uložena pokuta 250 tisíc korun za spáchání dvou správních deliktů spočívajících v netransparentním vyloučení uchazeče – sdružení DESIGNSTAV & DOZORSTAV a v uzavření smlouvy na veřejnou zakázku s vybraným uchazečem před uplynutím desetidenní lhůty od obdržení rozhodnutí o nevyhovění námitkám proti vyloučení sdružení DESIGNSTAV & DOZORSTAV. Nezákonný postup zadavatele při vyloučení uchazeče mohl mít vliv na výběr nejvhodnější nabídky.

Rozhodnutí zadavatele o vyloučení sdružení DESIGNSTAV & DOZORSTAV ze zadávacího řízení je dle Úřadu zcela abstraktní a není z něj vůbec zřejmé, z jakého důvodu je nabídka uchazeče nepřijatelná a jaké zadávací podmínky z hlediska splnění kvalifikačních kritérií uchazeč podle zadavatele nesplnil. Úřad pokládá uvedené rozhodnutí zadavatele za nepřezkoumatelné z důvodu absentujícího řádného odůvodnění. Zadavatel tak dle Úřadu porušil při vyloučení uchazeče DESIGNSTAV & DOZORSTAV zásadu transparentnosti a jelikož tento úkon zadavatele není kontrolovatelný a čitelný, vzbuzuje pochyby o pravých důvodech jednání zadavatele. Dle Úřadu nelze akceptovat ani dodatečnou argumentaci zadavatele, že sdružení vzniklé sloučením dvou společností za účelem podání společné nabídky na veřejnou zakázku bylo vytvořeno v rozporu se zákonem a jeho založení je neplatné. Úřad k této problematice konstatoval, že zákon společný postup dodavatelů připouští a nemůže tedy být důvodem k vyloučení uchazeče ze zadávacího řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…