ÚP ČR pomůže ve Vyškově s výběrem povolání a představí „Živou knihovnu povolání“

01.11.2015 20:41

Celkem 38 zástupců středních škol a učilišť se představí ve středu 4. 11. 2015 na už 19. ročníku tradičního Veletrhu vzdělávání a pracovních příležitostí. Akci, kterou pořádá i Kontaktní pracoviště Úřadu práce ČR (ÚP ČR) ve Vyškově se uskuteční v prostorách Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Vyškov (Sochorova 552/15) mezi 9. 30 – 17.00 hodinou.

ÚP ČR pomůže ve Vyškově s výběrem povolání a představí „Živou knihovnu povolání“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Veletrh je určen žákům osmých a devátých tříd, jejich rodičům, výchovným poradcům a všem, kteří zvažují změnu profese nebo hledají práci. Školy z Vyškovska i širokého okolí seznámí návštěvníky nejen s tím, co se u nich mohou studenti naučit, ale sdělí jim také řadu dalších informací týkajících se například možností internátního bydlení, typů nebo formy studia. Aby informace byly kompletní, společně se školami se představí návštěvníkům i zaměstnavatelé, jejichž budoucí zaměstnanci navštěvují už zmíněná vzdělávací zařízení.

„Vzhledem k tomu, že zaměstnavatelé na Vyškovsku mají dlouhodobě zájem o technicky vzdělané zaměstnance, zvolili jsme záměrně místo konání letošního ročníku na jedné ze škol, která připravuje žáky právě v tolik žádaném oboru,“ vysvětluje ředitelka Kontaktního pracoviště ÚP ČR ve Vyškově Jaroslava Šmejkalová.

Zájemci si tak budou moci prohlédnout i odborné zázemí, ve kterém probíhá výuka. Za zmínku stojí mimo jiné nová víceúčelová dílenská hala s moderními stroji.

S tím, jak vybrat nejvhodnější obor, poradí zájemcům zástupci Úřadu práce ČR. V rámci unikátní „Živé knihovny povolání“ se představí dvanáct velmi žádaných profesí – například operátor CNC strojů, technolog, strojírenský technik, lakýrník, pracovník pro sociální služby, fyzioterapeut či zedník. Lidé si tak budou moci přímo na místě ověřit, o čem dané povolání vlastně je a co je třeba pro jeho výkon znát a umět.

„K založení „Živé knihovny povolání“ jsme se inspirovali na veletrhu pracovních příležitostí ve Skandinávii. Zaujala nás tehdy expozice s názvem Levande Bibliothek a rozhodli jsme se ji vyzkoušet i v našich podmínkách,“ vzpomíná náměstek ministryně práce a sociálních věcí Jan Marek, bývalý ředitel tehdejšího Úřadu práce ve Vyškově.

Inovativní myšlenka tehdy sklidila pozitivní ohlas u zaměstnanců ÚP ČR a od roku 2009 tak mají návštěvníci veletrhu pravidelně možnost seznámit se s konkrétním povoláním a dozvědět se řadu praktických informací tzv. z první ruky. Český model je oproti tomu švédskému ještě rozšířen o prezentace jednotlivých zaměstnavatelů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…