ÚSTR: Archiv přidává na internet svazky tajných spolupracovníků StB

02.10.2017 13:49

Od 2. října 2017 je v internetové eBadatelně Archivu bezpečnostních složek zpřístupněna obsáhlá skupina zdigitalizovaných Svazků tajných spolupracovníků (TS-MV). Jedná se o tu část sbírky, jejíž papírové originály StB nechala převést na tzv. mikrofiše – tedy fotografické zmenšeniny – a uložila je v této podobě. Přestože z množství archiválií ABS jde jen o zlomek, přidáno bylo téměř 1 650 000 skenů. Dálkově zpřístupněno pro badatele je tedy bezmála 4 700 000 stran. K přístupu do eBadatelny stačí běžné připojení k internetu, zájemce ale musí být v Archivu předem zaregistrován.

ÚSTR: Archiv přidává na internet svazky tajných spolupracovníků StB
Foto: ustrcr.cz
Popisek: Ústav pro studium totalitních režimů ČR

Podle ředitelky ABS Světlany Ptáčníkové se tímto zpřístupněním rozhodně nezmenšuje odpovědnost badatelů, kteří s archiváliemi budou nakládat. „Musím zdůraznit, že pod souborným názvem Svazky tajných spolupracovníků jsou nejen svazky agentů, rezidentů a dalších, kteří s StB spolupracovali vědomě, ale i svazky důvěrníků a kandidátů tajné spolupráce. A ti podle nálezu Ústavního soudu nepatří mezi vědomé spolupracovníky,“ upozorňuje Ptáčníková. Ani evidence v kategorii „agent“ ovšem automaticky neznamená, že dotyčný ochotně spolupracoval, a dokonce ani to, že vůbec někdy poskytl StB nějakou relevantní informaci. „Pochopitelně byla spousta agentů, kteří spolupracovali dobrovolně a byli velmi výkonní, ale osudy lidí nejsou černobílé,“ vysvětluje Ptáčníková. „K tomu, abychom někoho mohli soudit, musíme znát všechny okolnosti“.

Internetová eBadatelna obsahuje samozřejmě jen část dochovaných svazků. Zatím do ní nebyly vloženy například svazky TS původně archivované v jiných krajích (České Budějovice, Plzeň, Ústí, Hradec Králové, Brno, Ostrava). Ty jsou badatelům – stejně jako všechny další archiválie spravované v ABS – dále přístupné jen při osobní návštěvě.

„U některých jmen najdete poznámku Rozsudek, a to znamená, že k předmětnému svazku existuje pravomocný rozsudek příslušného soudu o neoprávněnosti evidence dané osoby jako spolupracovníka StB,“ upozorňuje Ptáčníková na specifické případy. „Rozsudek je možné zpřístupnit na základě žádosti v badatelně archivu.“

Zároveň se svazky přibyly do eBadatelny digitální reprodukce další části fondu Sekretariát Federálního ministerstva vnitra – fond A 2/4 – právní odbor. „Jak už vyplývá z názvu, tento odbor plnil legislativně-právní funkci, projednával návrhy zákonů a dalších právních předpisů a poskytoval právní stanoviska,“ přibližuje přidané archiválie Petr Zeman, zástupce ředitelky ABS. Fond obsahuje písemnosti k různým zákonům (zákoník práce, zákon o soudní rehabilitaci, o SNB a další), k převodu Pohraniční stráže z ministerstva národní obrany pod ministerstvo vnitra, ke zřízení VŠ SNB, k mezinárodním smlouvám zejména v otázkách hranic, k zajištění voleb v r. 1971, ke germanizaci lidických dětí a podobně.

Podrobnější informace k jednotlivým kategoriím svazků ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…