ÚZSVM obohatil sbírky Vojenského historického ústavu předměty z pozůstalosti zemřelého důstojníka

07.10.2018 20:23

Pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových v Táboře předalo Vojenskému historickému ústavu v Praze soubor předmětů s vojenskou tematikou. Všechny movité věci, jejichž hodnotu ocenil soudní znalec částkou 64 833 Kč, získal ÚZSVM jako odúmrť.

ÚZSVM obohatil sbírky Vojenského historického ústavu předměty z pozůstalosti zemřelého důstojníka
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Předměty patřily armádnímu důstojníkovi z Tábora, který zemřel bez dědiců i zanechání závěti. Pro bývalého kapitána byla vojenská profese i předmětem sběratelského zájmu, takže část pozůstalosti tvořily i cenné relikvie z období první světové války. Muzejní sbírky VHÚ tak obohatí například důstojnická šavle, mapa vojenské pevnosti Josefov, vojenské legitimace či prvorepubliková generální mapa Československa.

Spolu s těmito předměty byly Vojenskému historickému ústavu převedeny i další osobní předměty z pozůstalosti důstojníka – vzduchová puška Diana, antikvární svazek vydání německého zeměpisného atlasu, bytové vybavení, obrazy, dva starší fotoaparáty, psací stroj či dva starší radiopřijímače.

Odúmrť je v právním řádu České republiky obecně definována v občanském zákoníku takto: dědictví, které nenabude žádný dědic, připadne státu. Příslušnost ÚZSVM hospodařit s takto nabytým majetkem vyplývá ze zákona o majetku státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Cyklistická sezóna začíná

10:04 Policie ČR: Cyklistická sezóna začíná

Při dopravních nehodách zemřelo v loňském roce 39 cyklistů. 72% z usmrcených cyklistů nepovažovalo z…