ÚZSVM převezme soudní spory Vězeňské služby

30.03.2015 13:27

Na šest desítek soudních sporů převezme Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) od Vězeňské služby ČR (VS ČR).

ÚZSVM převezme soudní spory Vězeňské služby
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Ve společném memorandu o spolupráci v oblasti hospodaření s majetkem státu a soudních sporů se na tom shodli zástupci obou institucí. Jménem ÚZSVM dokument podepsala generální ředitelka Kateřina Arajmu, Vězeňskou službu ČR zastupoval generální ředitel Pavel Ondrášek. Převedení soudních sporů Vězeňské služby ČR na ÚZSVM umožňuje zákon č. 201/2002 Sb., o Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. 

„Převzetím soudních sporů Vězeňské služby ČR omezíme náklady na právní agendy v jiné státní instituci, neboť Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových bude soudní spory řešit vlastními stávajícími zaměstnanci,“ říká generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu a dodává, že ÚZSVM disponuje týmem zkušených právních zástupců.

„Od mého nástupu do funkce je mým hlavním cílem ušetřit veřejné výdaje z rozpočtu vězeňské služby,“ uvedl generální ředitel VS ČR Pavel Ondrášek při dnešní tiskové konferenci věnované podpisu memoranda. „V této souvislosti se jedná především o personální a mzdové úspory, a to v řádu miliónů korun ročně,“ dodal Pavel Ondrášek. Současné vedení Vězeňské služby ČR v loňském roce zrušilo odbor právní, neboť jeho existence se ukázala jako neefektivní a nadbytečná. Místa právníků byla totiž kromě toho i na mnoha odborech generálního ředitelství, což způsobovalo kompetenční spory v právních agendách mezi těmito odbory a odborem právním.

Ve snaze ušetřit další veřejné prostředky omezuje generální ředitelství VS ČR i externí právní služby. Jen za externí právní služby vyplatilo v letech 2011 až 2014 bývalé vedení vězeňské služby více než šest milionů korun. Právě převedení části sporných agend na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových ČR do konce prvního pololetí 2015 bude znamenat utlumení spolupráce s externími právními firmami. V budoucnu by Vězeňská služba ČR měla využívat služeb komerčních právníků jen výjimečně. Celková úspora v oblasti právních agend tak v současnosti činí více než 6,5 milionu Kč ročně a po ukončení externích právních služeb více než sedm milionů Kč ročně.

„Podpis memoranda o spolupráci tak vnímám jako významný počin směrem k dalšímu naplňování zákona o Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových a ve své podstatě i zákona o Vězeňské službě a justiční stráži ČR, neboť umožní vězeňské službě více se soustředit na úkoly a povinnosti, které jí z toho zákona vyplývají,“ dodal generální ředitel služby Pavel Ondrášek.

Součástí memoranda je i rámcová dohoda o spolupráci při nakládání s kancelářským nábytkem a využití použitého či skartovaného kancelářského papíru Vězeňskou službou ČR. Vězeňská služba poskytne ÚZSVM své služby truhlářské výroby pro opravy kancelářského nábytku za účelem jeho dalšího využití. ÚZSVM bude Vězeňské službě ČR naopak převádět nábytek určený k likvidaci a využitelný pro nové výrobky s cílem snížit náklady za jeho odevzdávání do sběrných surovin. Použitý či skartovaný papír z ÚZSVM využije Vězeňská služba ČR jako druhotnou surovinu pro výrobu palivové hmoty se záměrem omezit náklady státu na jeho likvidaci.

ÚZSVM zastupuje stát podle zákona č. 201/2002 Sb., o Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, ve znění pozdějších předpisů, zejména před soudy, rozhodčími orgány, správními úřady a jinými orgány ve věcech týkajících se majetku státu namísto organizačních složek státu. Zastupování se děje výlučně a vyplývá přímo z uvedeného zákona nebo na základě dohody ÚZSVM s příslušnou organizační složkou státu. ÚZSVM je také oprávněn poskytovat bezplatnou právní pomoc obcím a zastupovat je před soudem v zákonem vymezených případech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…