ÚZSVM uhájil státu v soudním sporu 18 milionů korun

08.01.2019 13:37

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových v Plzni uhájil státu 18 milionů korun v soudním sporu, ve kterém se žalobce domáhal odškodnění za údajnou společenskou a nemajetkovou újmu na zdraví. ÚZSVM v tomto případě zastupoval Ministerstvo spravedlnosti.

ÚZSVM uhájil státu v soudním sporu 18 milionů korun
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Okresní soud Plzeň – město zamítl žalobu muže, který po ministerstvu požadoval odškodnění za vazbu a vyplacení náhrady nákladů obhajoby. Svou žádost rozšířil ještě o částku 8 000 000 Kč na náhradu nemajetkové újmy na zdraví a dále o 10 000 000 Kč představujících údajnou společenskou újmu. Žalobce strávil v roce 2013 necelé dva měsíce ve vazbě, v roce 2016 byl zproštěn obžaloby.

Soud své rozhodnutí zdůvodnil tím, že žalobce uplatnil požadavek na náhradu nemajetkové újmy až po uplynutí zákonem stanovené šestiměsíční lhůty a jeho žádost je tedy promlčena. Žalobce následně namítl, že promlčení ze strany státu je v rozporu s dobrými mravy, neboť stát má především chránit práva svých občanů. Soud však jeho argumentaci neakceptoval s tím, že pokud žalobce zvládl uplatnit nárok na náhradu škody za nezákonnou vazbu a náklady obhajoby do tří měsíců od pravomocného skončení trestního řízení, nic mu nebránilo, aby v promlčecí době uplatnil i nárok na náhradu nemajetkové újmy.

ÚZSVM zastupuje v tuzemských sporech sám sebe i ostatní organizační složky státu vlastními zaměstnanci, čímž šetří finanční prostředky. V soudních sporech dosahuje dlouhodobě úspěšnosti přesahující 93 %. V roce 2018 právní zástupci ÚZSVM státu uhájili přes 45 mld. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihočeský kraj: Víza zavádět nebudeme, je to fáma

19:02 Jihočeský kraj: Víza zavádět nebudeme, je to fáma

Zavedení vízové povinnosti pro vstup do jižních Čech je fáma. Tato spekulace se objevila v souvislos…