Unikátní portrét komunistického ministerstva vnitra se objeví na webu

09.06.2017 9:07

Archiv bezpečnostních složek zveřejní 13. června 2017 unikátní webovou aplikaci, která přehledně zobrazuje strukturu a fungování komunistického ministerstva vnitra včetně konkrétních oblastí, za které odpovídali klíčoví estébáci. Aplikace pokrývá časový úsek od března 1969 až do zrušení útvarů StB 15. února 1990.

Unikátní portrét komunistického ministerstva vnitra se objeví na webu
Foto: ustrcr.cz
Popisek: Ústav pro studium totalitních režimů ČR

Internetové stránky, které takto zachycují vývoj obdobné organizace, jsou zatím v Evropě jediné. „Prověřit všechny údaje vůbec nebylo jednoduché,“ zdůrazňuje jeden z autorů Petr Zeman, zástupce ředitelky ABS. „Mnohdy i jediné datum znamenalo několikadenní pátrání, mimo jiné proto, že ministerstvo hojně používalo krycí názvy.“

Ke stejnému datu Archiv bezpečnostních složek zároveň významně doplnil internetovou eBadatelnu. Dřívější půlmilion skenů se nově rozšířil na počet přesahující tři miliony, přibyly zejména Svazky kontrarozvědného rozpracování (KR-MV). Najdete v nich četné doklady o tom, co tajná policie shromáždila například k Františku Kriegelovi, Ivanu Medkovi, Jiřímu Suchému, Martě Kubišové, stejně jako k tisícům dalších osob. Spatříte tu posudky, udavačské dopisy, hlášení agentů nasazených na sledované osoby a velké množství dokumentů všeho druhu.
 

Obě aplikace spustí Archiv bezpečnostních složek v úterý 13. června ve 12 hodin. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…