Úplný přechod na glo má podobný dopad jako u lidí, kteří s kouřením přestali, ukázala studie

02.07.2021 14:27

Lidé, kteří přestanou kouřit a přejdou z cigaret na výlučné užívání zahřívaného tabáku neoTM, navrženého pro zařízení gloTM od společnosti British American Tobacco, mohou významně snížit své vystavení se toxickým látkám spojeným s nemocemi souvisejícími s kouřením. Tyto vůbec první důkazy vyplývají z dnes zveřejněné studie v časopise The Journal of Internal and Emergency Medicine.

Úplný přechod na glo má podobný dopad jako u lidí, kteří s kouřením přestali, ukázala studie
Foto: BAT Czech republic
Popisek: Studie účinků glo

Výsledky zaznamenané během 6 měsíců v rámci 12měsíční studie ukázaly, že úplný přechod na neoTM měl za následek statisticky významné změny v celé řadě „biologických ukazatelů expozice“ (BoE) a indikátorů potenciálního poškození, známých jako „biologické ukazatele potenciálního poškození “ (BoPH). U většiny měřených biologických ukazatelů bylo pozorované snížení biologických ukazatelů expozice u lidí užívajících neoTM prostřednictvím zahřívacího zařízení gloTM srovnatelné s těmi, kteří přestali kouřit úplně.

Na základě změřených toxických látek vykázali uživatelé tabákových náplní neoTM:

  • Významné snížení biologického ukazatele pro riziko rakoviny plic
  • Významné snížení počtu bílých krvinek, zánětlivého ukazatele indikujícího riziko kardiovaskulárních onemocnění (CVD) a dalších nemocí souvisejících s kouřením
  • Zlepšení HDL cholesterolu spojeného se sníženým rizikem CVD
  • Zlepšení dvou klíčových ukazatelů zdraví plic
  • Zlepšení klíčového indikátoru oxidačního stresu, což je proces podílející se na několika onemocněních souvisejících s kouřením, jako je CVD a hypertenze.

Dr. David O’Reilly, ředitel vědeckého výzkumu BAT, uvedl: „Jedná se o úžasné výsledky. Umožňují nám pochopit, jak velký potenciál má gloTM v oblasti snížení zdravotních rizik. Studie ukazuje, že kuřáci, kteří plně přejdou na gloTM, mohou snížit jednak své vystavení určitým toxickým látkám, ale zároveň i riziko vzniku určitých onemocnění souvisejících s kouřením. Závěry studie jsou velmi povzbudivé a poskytují nám další vědecké argumenty na naší cestě k naplnění vize Better TomorrowTM (Lepší zítřky) snižující dopady našeho podnikání na zdraví.“

O studii

Účastníky této celoroční namátkové kontrolované studie byli kuřáci ve Velké Británii ve věku 23 až 55 let v celkovém dobrém zdravotním stavu, kteří buď chtěli, nebo nechtěli přestat kouřit. Kuřáci, kteří neměli v úmyslu přestat kouřit, byli náhodně vybráni, aby buď pokračovali v kouření cigaret, nebo přešli na výhradní používání neo™, zatímco kuřáci, kteří uvedli, že chtějí přestat kouřit, dostávali nikotinovou substituční terapii a navštěvovali konzultace u osobního poradce po ukončení léčby. Byla také zahrnuta skupina „nikdy nekouřících“, která měla působit jako kontrolní skupina a nadále neužívala žádné tabákové nebo nikotinové výrobky.

Tato studie byla navržena tak, aby prozkoumala potenciál snižování rizika neo™, když se používá v reálném spíše než v kontrolovaném prostředí. Jediným zásahem byla měsíční návštěva kliniky, kde byly odebrány vzorky krve, moči a další měření. Tyto vzorky byly testovány na „biologické ukazatele expozice“ (na vybrané toxické látky z cigaretového kouře) a „biologické ukazatele potenciálního poškození“. Aby se zajistilo dodržování stanoveného postupu, byly odvykací a neo™ skupiny testovány na biologický ukazatel CEVal, který indikoval, zda účastníci nekouřili cigarety.

Další výsledky dokončené studie mají být předloženy do konce roku 2021 a určí, zda bude po dobu trvání studie udržována snížená expozice toxickým látkám a biologickým ukazatelům potenciálního poškození.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hasičský záchranný sbor: Na bezpečnost MS v hokeji dohlížíme v Praze a Ostravě z provizorních stanic

10:17 Hasičský záchranný sbor: Na bezpečnost MS v hokeji dohlížíme v Praze a Ostravě z provizorních stanic

Detašované hasičské stanice se nacházejí přímo u areálu pražské O2 arény a Ostravar-arény v Ostravě.…