Úřad pro ochranu hospodářské soutěže: Notifikace veřejných podpor na boj s důsledky pandemie jsou v přípravě, jedna už je v Bruselu

12.04.2020 15:06

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v těchto dnech připravuje ve spolupráci s ministerstvy notifikace programů veřejné podpory, která jsou určeny na boj s koronavirovou pandemií i jejími ekonomickými důsledky.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže: Notifikace veřejných podpor na boj s důsledky pandemie jsou v přípravě, jedna už je v Bruselu
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Podpůrná opatření, která poskytují selektivní výhodu podnikům, podléhají schválení ze strany Evropské komise v procesu tzv. notifikace. Evropská komise přijala v tomto kontextu speciální předpis, který by měl maximálně urychlit proces schválení opatření podpory přijatých členskými státy, a tím je „Sdělení Komise – Dočasný rámec pro opatření státní podpory na podporu hospodářství při stávajícím šíření koronavirové nákazy COVID-19“.

Některá protikrizová opatření připravovaná vládou České republiky zakládají veřejnou podporu a bude je tedy nutno na základě Dočasného rámce Evropské komisi notifikovat. ÚOHS proto oslovil dotčená ministerstva, aby mu dodala informace potřebné pro notifikaci, a po jejich obdržení bude notifikace neprodleně zasílat Evropské komisi. Jejich schválení V Bruselu pak lze očekávat v řádu několika málo dnů.

Již ve čtvrtek byla Evropské komisi odeslána notifikace opatření Technologie COVID, které by měla umožnit poskytnutí dotací pro malé a střední podniky ve výši nejméně 300 milionů korun z Operačního programu podnikaní a inovace pro konkurenceschopnost (OPPIK). Ministerstvo průmyslu a obchodu tak bude moci podpořit projekty, které mají přímou souvislost s bojem proti dalšímu šíření koronavirové infekce prostřednictvím pořízení nových technologických zařízení a vybavení a podnikatelská činnost se zaměřením na výrobu zdravotnických prostředků.

O schválení notifikací Evropskou komisí bude ÚOHS neprodleně informovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

22:04 Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

Chystáte se na dovolenou do Mexika? Pokud ano, čtěte pozorně. Poradíme vám, jak předejít tomu, aby v…