Úřad pro ochranu udělil půlmilionovou pokutu za delikty při zadávání tendru na zajištění ICT řešení maturit

02.09.2016 14:39

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj zamítl rozklad Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání a potvrdil prvostupňové rozhodnutí Úřadu, v němž byla tomuto zadavateli uložena pokuta 500 tisíc korun za spáchání dvou deliktů v zadávacím řízení veřejné zakázky na zajištění informační infrastruktury a souvisejících služeb pro řízení a kontrolu společné části maturitní zkoušky, zadané v jednacím řízení bez uveřejnění. Rozhodnutí Úřadu je pravomocné.

Úřad pro ochranu udělil půlmilionovou pokutu za delikty při zadávání tendru na zajištění ICT řešení maturit
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Správní delikt zadavatele spočívá v neoprávněném užití zadávacího řízení bez uveřejnění, neboť k němu nebyly splněny podmínky stanovené zákonem - nebyla naplněna podmínka krajně naléhavého případu, který zadavatel nezpůsobil a ani nemohl předvídat. Tímto postupem zadavatele mohl být ovlivněn výběr nejvhodnější nabídky. Zadavatel již uzavřel na veřejnou zakázku smlouvu se společností NESS CZECH s. r. o. Dalšího deliktu se zadavatel dopustil uzavřením smlouvy bez povinného uveřejnění oznámení o zahájení zadávacího řízení.

Úřad současně v rámci daného rozhodnutí zamítl návrh společnosti CGI IT Czech Republic, s. r. o., na uložení zákazu plnění uzavřené smlouvy, a to z důvodů hodných zvláštního zřetele, spojených s veřejným zájmem, jež vyžadovaly pokračování plnění smlouvy na veřejnou zakázku. V případě, že by zadavatel neměl od 1. 11. 2014 zajištěny služby informačního systému, nemohl by vykonávat své zákonné povinnosti související se zajištěním přípravy a realizace maturitní zkoušky, čímž by bylo ohroženo ukončení středoškolského vzdělávání žáků v maturitních ročnících. Předmětem veřejné zakázky totiž bylo zajištění služeb ICT řešení maturitní zkoušky, a to poskytování outsourcingu služeb informační infrastruktury a souvisejících služeb nezbytných pro provoz IŘMZ jako systému ICT řízení a kontroly průběhu maturitní zkoušky (provozní služby), inicializaci těchto služeb, tedy vytvoření technických podmínek a předpokladů pro poskytování tohoto outsourcingu (iniciační služby) a v poskytování dalších služeb (konzultační služby). 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Pražští celníci odhalili další nelegální hernu

22:04 Celní správa: Pražští celníci odhalili další nelegální hernu

Pražští celníci v dozoru nad provozováním hazardních her nepolevují. V pražských Nuslích odhalili ne…