Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových dosáhl v polovině letošního roku příjmů ve výši 770 milionů korun

18.07.2020 12:58

Příjmy Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) dosáhly od ledna do konce června letošního roku celkem 769 935 134 korun, což je nejvíce od roku 2015. V meziročním porovnání pak příjmy ÚZSVM vzrostly o 351 tisíc korun.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových dosáhl v polovině letošního roku příjmů ve výši 770 milionů korun
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

„Schválený rozpočet pro letošní rok se nám již v polovině roku podařilo naplnit z 85 %, což je výborný výsledek i s ohledem na to, že značná část agendy ÚZSVM žádné zisky negeneruje, jako je tomu v případě zastupování jiných organizačních složek státu v právních sporech. Příjmy navíc ovlivnila i koronavirová krize,“ uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

Nejvyšší část příjmů tvořily v první polovině roku 2020 příjmy z prodejů nepotřebných státních nemovitostí, které přesáhly 424 milionů korun. Za prodej pozemků ÚZSVM inkasoval přes 267 milionů korun, příjmy z prodejů ostatních nemovitostí, jako například domů a bytů, pak za první pololetí činily více než 157 milionů korun. Za pronájem pozemků a ostatních nemovitostí pak ÚZSVM v tomto období získal přes 150 milionů korun.

K nejvýznamnějším prodejům prvního pololetí patří například prodej dvou rodinných domů v Praze-Troji za 46 milionů korun, prodej dvaceti pozemků v Praze na Chodově v blízkosti hotelu Globus za 23,3 milionu korun či prodej funkcionalistické rodinné vily v Praze na Barrandově z 30. let 20. století, označované jako "Vila Lumiérů 41“, která byla postavena pro strýce prvního českého prezidenta Miloše Havla, za 21,9 milionu korun. Nového majitele získala také budova bývalé LDN v Roudnici nad Labem, kterou ÚZSVM prodal za necelých 17 milionů korun, nebo pozemky v areálu bývalých kasáren Zdaboř v Příbrami, jejichž cena se po 31 příhozech vyšplhala na 11,2 milionu korun.

Na webových stránkách www.nabidkamajetku.cz ÚZSVM v současné době nabízí k prodeji v transparentním výběrovém řízení, elektronické aukci nebo dražbě například budovu bývalého zdravotního ústavu v Ústí nad Orlicí za 15,3 milionu korun, administrativní areál v Šumperku, v němž v minulosti sídlil Úřad práce ČR, za 15 milionů korun, nebo rodinný dům se zahradou v Nedvědicích pod Pernštejnem, který státu propadl z trestné činnosti, za 8,9 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

7:44 HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

Jedním z výsledků jednání Vlády České republiky v úterý 30. dubna 2024 bylo schválení rámcového prog…