Úřad vlády: Lídři zemí B9 se s prezidentem Bidenem shodli na posílení ochrany východního křídla NATO

23.02.2023 10:06 | Tisková zpráva

Předseda vlády Petr Fiala se 22. února 2023 zúčastnil ve Varšavě jednání zemí tzv. bukurešťské devítky s americkým prezidentem Joem Bidenem. Lídři se shodli na posílení ochrany a kapacit k odstrašení nepřítele na východní hranici aliance.

Úřad vlády: Lídři zemí B9 se s prezidentem Bidenem shodli na posílení ochrany východního křídla NATO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Potvrdili také odhodlanost k další podpoře Ukrajiny, dokud to bude třeba. Premiér Fiala se zde rovněž setkal se svým polským protějškem Mateuszem Morawieckim, se kterým jednal o energetické bezpečnosti, dopravní infrastruktuře a strategické spolupráci obou zemí. 

Anketa

Kvitujete postup vlády Petra Fialy ve věci války na Ukrajině?

2%
96%
hlasovalo: 48210 lidí

„Jednání zemí skupiny B9 s americkým prezidentem Joem Bidenem, které se konalo vpodvečer výročí ruské invaze na Ukrajinu, ukázalo na jednotu spojenců a velké odhodlání k další pomoci Ukrajině. Jeho hlavním motivem byla bezpečnost Evropy, s důrazem na bezpečnost států střední a východní Evropy. Prezident Biden i všichni ostatní potvrdili jasný závazek bránit každý centimetr půdy členských států NATO, bude-li to potřeba,“ uvedl premiér Fiala.

Lídři se shodli na posilování alianční obrany na její východní hranici. ČR aktuálně přispívá do bojových uskupení v Litvě a v Lotyšsku a loni přijala vedoucí roli v nově ustaveném mnohonárodním bojovém uskupení na Slovensku, do kterého se aktuálně zapojují ještě jednotky z Německa, USA a Slovinska.

Na setkání zazněla jasná podpora Ukrajiny, která bojuje nejen za sebe, ale za bezpečí celé Evropy a obzvlášť pak zemí B9. „Další týdny a měsíce mohou být klíčové. Ukrajina potřebuje vojenskou, finanční i humanitární pomoc, aby neustávající barbarský útok odrazila. Od začátku ruské invaze patří ČR mezi největší dárce a dodavatele vojenské pomoci Ukrajině. Byli jsme vůbec první, kdo dodal Ukrajině helikoptéry, tanky, houfnice, raketomety a bojová vozidla pěchoty. Tato naše pomoc motivovala ostatní a Ukrajina získala zbraně, kterými se mohla bránit,“ doplnil český předseda vlády. Zdůraznil také, že ambicí ČR je vycvičit na našem území do konce letošního roku zhruba 4 000 ukrajinských vojáků. Nyní běží již druhý výcvikový cyklus, který skončí na konci února.

Premiér Fiala se na okraj summitu setkal také s předsedou vlády Polska Mateuszem Morawieckim. Oba lídři se shodli na pokračující spolupráci ve všech klíčových projektech přeshraniční spolupráce, včetně energetické a dopravní infrastruktury. „Shodli jsme se, že musíme urychleně pracovat na dostavbě D11, která bude klíčovou pozemní dopravní spojnicí obou zemí. Nadále platí, že máme zájem o kapacity v plánovaných LNG terminálech na pobřeží Baltského moře,“ řekl po jednání premiér Fiala. Závěrem jednání oznámil premiér Morawiecki zájem uspořádat mezivládní konzultace v Polsku v první polovině tohoto roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

22:03 Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

V pondělí 20. května 2024 byla uzavřena Dohoda o projektu průmyslové spolupráce (ICPA – Industrial C…