Úřad vlády: Rada vlády zveřejní výzvu k Ceně za propagaci a popularizaci výzkumu

28.05.2023 11:27 | Tisková zpráva

V pátek 26. května 2023 se uskutečnilo ve Strakově akademii další z pravidelných zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI), které vedl první místopředseda prof. Jiří Homola.

Úřad vlády: Rada vlády zveřejní výzvu k Ceně za propagaci a popularizaci výzkumu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Mezi hlavními body jednání členové RVVI projednali Zprávu o naplňování Strategie rovnosti žen a mužů do roku 2030 a materiál Aktualizace Cestovní mapy velkých výzkumných infrastruktur ČR. Představena byla také nominační výzva k Ceně předsedkyně RVVI za propagaci a popularizaci výzkumu za rok 2023.

Na květnovém zasedání schválili členové RVVI stanovisko k Aktualizaci Cestovní mapy velkých výzkumných infrastruktur ČR. Cestovní mapa je strategický materiál, který přináší koncepci velkých výzkumných infrastruktur v České republice a je ekvivalentem Cestovní mapy Evropského strategického fóra pro výzkumné infrastruktury (ESFRI).

Anketa

Jste spokojeni se způsobem, jakým Petr Pavel vykonává úřad prezidenta? (Ptáme se od 23.5.2023)

3%
95%
hlasovalo: 33729 lidí

Schválen byl také příspěvek RVVI do Zprávy o naplňování Strategie rovnosti žen a mužů 2021–2030. Příslušný materiál RVVI obsahuje plnění úkolů, jež má Rada v gesci či spolugesci. Vládě je zpráva od loňského roku každoročně předkládána do konce června.

Přijata byla dále výzva k podávání nominací na laureátky a laureáty Ceny předsedkyně RVVI za propagaci nebo popularizaci výzkumu, experimentálního vývoje a inovací za rok 2023. Cena je udělována od roku 2016 a je určena vědeckým pracovníkům, a také novinářům, učitelům, podnikatelům, cestovatelům a dalším, kteří publikují na téma výzkumu, vývoje a inovací, předávají poznatky veřejnosti a celkově přispívají k popularizaci vědy a výzkumu. Ocenění je spojené s odměnou až do výše 500 tisíc Kč a lze jej udělit jedenkrát za rok. K držitelům tohoto ocenění patří mezi jinými astronom a astrofyzik Jiří Grygar, botanik Václav Větvička, neuropatolog a spisovatel František Koukolík, geolog a klimatolog Václav Cílek nebo redaktor časopisu Vesmír Ivan Boháček.

V červnu budou nominační podmínky výzvy zveřejněny na webu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

11:44 ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

Češi v roce 2023 denně spotřebovali v průměru téměř 87 litrů vody, což bylo o zhruba tři litry méně …