Úřad vlády: Vláda se zabývala plněním maastrichtských konvergenčních kritérií a rozhodla o zařazení HHC na seznam návykových látek

15.02.2024 10:17 | Tisková zpráva

Vláda Petra Fialy na jednání 14. února 2024 schválila novelu zákona, která má zavést tzv. Registr zastupování, zabývala se vyhodnocením plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou, rozhodla o zařazení HHC, HHC-O a THCP na seznam návykových látek a schválila nařízení vlády stanovující výši sazeb mýtného od 1. března 2024.

Úřad vlády: Vláda se zabývala plněním maastrichtských konvergenčních kritérií a rozhodla o zařazení HHC na seznam návykových látek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Vláda schválila návrh novely zákona o základních registrech. Vytvoření registru je jedním z návazných bodů na schválený zákon o právu na digitální služby. Hlavním cílem novely je zavést do našeho právního řádu tzv. Registr zastupování, který bude řešit problematiku zastupování v digitálním prostředí veřejné správy. V registru by měly být informace o oprávněních k zastupování existujících ze zákona či na základě smlouvy. Registr zastupování umožní veřejné správě automatizovat řadu úkonů, umožní vyřizovat věci digitálně i pro jinou osobu a odstraní zbytečné úkony, například výzvy k odstranění nedostatků plné moci. Uživatelům nový registr přinese zásadní zjednodušení. Více informací v tiskové zprávě Ministerstva pro místní rozvoj (ZDE).

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45990 lidí

Vláda se zabývala vyhodnocením plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou. Následně vzala na vědomí společné doporučení Ministerstva financí a České národní banky prozatím nestanovit termín přijetí společné evropské měny. Doporučení se opírá o zjištění obsažená v dokumentu Vyhodnocení plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a stupně ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou. Ten od vstupu ČR do Evropské unie objektivně hodnotí ekonomickou připravenost České republiky k přijetí eura. Vláda zároveň uložila ministru financí, aby ve spolupráci s ČNB připravil jeho aktualizaci a předložil ji vládě do konce prvního čtvrtletí 2025.

Uložila také Národní ekonomické radě vlády vypracovat hodnocení přínosů a rizik vstupu České republiky do Evropského mechanismu směnných kurzů (ERM II), a předat jej předsedovi vlády k předložení pro jednání vlády do 31. října 2024. Více v tiskové zprávě Ministerstva financí ZDE.

V souvislosti s eskalací situace, kdy nezletilé děti končí v nemocnici po požití bonbonů a cukrovinek s obsahem HHC, rozhodla vláda o zařazení HHC, HHC-O a THCP na seznam návykových látek, a to s účinností od momentu notifikace Evropskou komisí, nejdříve však od 1. března. Jde o zařazení na seznam do konce roku 2024. Během tohoto období je nutné přijetí novely zákona o návykových látkách, která má regulovat prodej HHC, kratomu a podobných látek, aby nebyly dostupné nezletilým dětem, obdobně jako je tomu u alkoholu a tabáku.

Vláda schválila nařízení vlády stanovující výši sazeb mýtného od 1. března 2024, kdy nabývá účinnosti novela zákona o pozemních komunikacích. Ta umožňuje zvýšit sazby mýta zavedením tzv. čtvrté složky mýta jako poplatku za znečištění produkcí CO2 u vozidel podléhajících zpoplatnění. Změna je zavedena v souvislosti s implementací evropské směrnice, jejímž cílem je podpořit další snižování emisí CO2. Více informací v tiskové zprávě Ministerstva dopravy ZDE.

Vláda také vzala na vědomí aktualizaci studie dopadu účasti či neúčasti České republiky v bankovní unii a schválila další krok pro obnovu a rozvoj pevnostních měst Terezín a Josefov (ZDE).

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…