Ústecký kraj zve na Adventní koncert již potřetí

22.11.2016 19:57

Adventní koncert Ústeckého kraje získává v předvánoční atmosféře kulturních a společenských akcí své nezastupitelné místo také v letošním roce.

Ústecký kraj zve na Adventní koncert již potřetí
Foto: spravnimapa.topograf.cz
Popisek: Ústecký kraj

V neděli 27. listopadu jej od 17 hodin zahájí v překrásných prostorách oseckého kláštera hudební soubor Collegium hortensis. Nad akcí, která je společným setkáním obyvatel regionu včetně významných osobností veřejného života, přijali záštitu hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček a litoměřický biskup Jan Baxant.

Návštěvníci Adventního koncertu Ústeckého kraje se mohou těšit na vyváženou kombinaci kvalitních skladeb regionálních autorů i na klasické perly sborového a orchestrálního repertoáru. Vedle známých skladeb W. A. Mozarta, J. S. Bacha nebo G. F. Händela bude na programu také celá řada výjimečných hudebních kusů, jež vznikly pod Krušnými horami. Jedná se o několik částí z působivého oratoria Saul, které zkomponoval mnich oseckého kláštera Jakob Trautzl. Z jeho pera pochází i adventní skladba Rorate coeli, kterou návštěvníci koncertu uslyší jako první po dvou staletích, která strávila zapomenuta v klášterním archivu. Program zpestří stejně stará kompozice Josefa Matyáše Wolframa, teplického starosty, jehož opery ve své době uchvacovaly Evropu. Představí se ale i soudobí skladatelé. Sbormistr Collegia hortensis Matouš Pavlis pro koncert připravil premiéru své nové kantáty, umělecký vedoucí a dirigent souboru Jan Zástěra zase uvede své skladby zkomponované pro Vatikán.

Collegium hortensis patří mezi nejvýraznější hudební tělesa v regionu. Je to dáno především nevšední dramaturgií, zaměřenou na historickou i soudobou hudbu skladatelů severozápadních Čech. Tyto skladby pravidelně představuje publiku v Ústeckém kraji, na jejich kvality často upozorňuje i v zahraničí na svých koncertních cestách. Například letos se Collegium hortensis představilo v Římě a Vatikáně, kde kromě řady koncertů doprovázelo jako první český hudební soubor v historii mši svatou v bazilice sv. Petra.

Předprodej vstupenek za jednotnou cenu 100 korun probíhá v Informačním a turistickém centru v Oseku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…