Ústečtí celníci loni vyinkasovali více než třiadvacet miliard korun

19.01.2017 14:39

Částkou přesahující 23 miliard korun, vybranou v uplynulém roce na cle, daních a dalších poplatcích, přispěli ústečtí celníci do státní pokladny.

Ústečtí celníci loni vyinkasovali více než třiadvacet miliard korun
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Nejvýrazněji se na této částce podílela spotřební daň z minerálních olejů, a to 22 miliardami korun. Téměř 235 milionů utržili ústečtí celníci na dani z lihu a lihovin a 185 milionů korun vyinkasovali na dani z vína. Na dani z piva ve výši 15 milionů korun se podílela řada malých pivovarů registrovaných v kraji a další téměř čtyři miliony utržili celníci na dani z tabákových výrobků. Ústečtí správci spotřebních daní zaznamenali ve srovnání s předchozím rokem nárůst ve výběru daní zejména u vína (o 33 milionů korun), piva (o 1,3 milionů korun) a tabákových výrobků (o 830 tisíc korun).

Celníci spravují také daně ze zdrojů energie zatěžujících životní prostředí tj. daně ze zemního plynu, pevných paliv a elektřiny. Od dodavatelů těchto energetických produktů konečnému spotřebiteli vyinkasovali 229 milionů korun (nárůst o více než 24 milionů korun).

Za zboží dovezené ze zemí mimo EU vybrali celníci na cle přes 305 milionů korun (nárůst o bezmála 8 milionů korun ve srovnání s rokem předchozím). Čtvrtina z této částky zůstala ve státním rozpočtu, zbytek putoval do rozpočtu Evropské unie.

V rámci tzv. dělené správy, kdy pracovníci celního úřadu vybírají poplatky a vymáhají pokuty, které lidem a obchodním společnostem ukládají jiné státní organizace či instituce, bylo odvedeno do státní kasy dalších 473 milionů korun. Z toho téměř 34 milionů korun vymohli na místě neuhrazených pokutách uložených v blokovém řízení.

Výběr spotřební daně patří k nejvýznamnějším příjmům státního rozpočtu. Proto také boj proti daňovým únikům a dohled nad řádným výběrem spotřebních daní byl a nadále bude jedním z prvořadých úkolů celní správy.

V celorepublikovém měřítku celní správa vybrala v roce 2016 do státního rozpočtu bezmála 163 miliard korun. Více v TZ GŘC zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…