Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský: Letošní rok provází silné výskyty mšic

03.11.2016 7:35

V polovině října byl na zkušební stanici Chrlice odebrán nejsilnější vzorek za celou dobu sledování letu mšic v ČR. Čítal 8.787 ks mšic a z toho bylo 8.595 ks mšice broskvoňové (Myzus persicae). Tento záchyt byl však pouze jedním z řady velmi silných úlovků tohoto druhu v tomto roce.

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský: Letošní rok provází silné výskyty mšic
Foto: eagri.cz
Popisek: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský - logo

Podzimní letová vlna mnoha druhů hospodářsky škodlivých druhů mšic byla letos velmi časná. Pokles migrace byl zaznamenán v prvním říjnovém týdnu a přispělo k němu mimo jiné výrazné ochlazení, které nepřálo aktivitě mšic. 

V polovině října se však na pár dní oteplilo a přelet opět narůstal. V této době  byl na stanici Chrlice odebrán nejsilnější vzorek za celou dobu sledování letu mšic v ČR. Čítal 8.787 ks mšic a z toho bylo 8.595 ks mšice broskvoňové (Myzus persicae). Tento záchyt byl však pouze jedním z řady velmi silných úlovků tohoto druhu v tomto roce.

Tyto mimořádné odchyty jsou přičítány uplynulým třem mírným zimám, příznivým podmínkám pro množení mšic během vegetace a také tomu, že v posledních letech jsou zaznamenávány silné výskyt tohoto druhu v porostech ozimé řepky a hořčice na zelené hnojení.

Pokud letošní zima nepřinese delší mrazivá období s teplotami pod – 12 °C, je velmi pravděpodobné, že i v příští sezóně může mšice broskvoňová způsobovat problémy nejen sadařům, ale také pěstitelům sadby brambor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…