V Brně vzniklo centrum, které pomáhá veteránům s návratem do běžného života

27.11.2016 14:32

Komunitní centrum pro válečné veterány, první zařízení svého druhu u nás, otevřel ve čtvrtek 24. listopadu v prostorách vojenské ubytovny v Dobrovského ulici v Brně ministr obrany Martin Stropnický.

V Brně vzniklo centrum, které pomáhá veteránům s návratem do běžného života
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Do centra budou moci chodit vojáci pro podporu v těžkých situacích, odborníci jim zde nabídnou psychologickou a sociální pomoc a místo bude také sloužit ke společenskému setkávání veteránů a jejich rodin.

„Je to to nejmenší, co můžeme udělat pro stovky a tisíce statečných lidí, kteří věnovali svoje životy těm nejvyšším hodnotám, obraně naší vlasti,“ připomněl Martin Stropnický péči, kterou se od svého nástupu na ministerský post snaží věnovat právě válečným veteránům. Těch, kteří se zúčastnili bojů v druhé světové válce, v současnosti žije asi sedm set, dalších 13 tisíc je veteránů novodobých, mezi nimi téměř tisícovka žen.

Slavnostního otevření centra se spolu s ministrem obrany zúčastnili také jeho náměstkyně Alena Netolická, místopředseda Výboru pro obranu Poslanecké sněmovny Bohuslav Chalupa, brněnský primátor Petr Vokřál, rektor-velitel Univerzity obrany brigádní generál Bohuslav Přikryl a řada veteránů, mezi nimi i účastník bitvy o Británii brigádní generál ve výslužbě Emil Boček.

Komunitní centrum funguje při brněnské Vojenské nemocnici, která již od ledna tohoto roku provozuje psychiatrický stacionář, praktikující individuální i skupinovou terapii. Poskytuje rovněž konsiliární a poradenskou činnost včetně řešení osobních a rodinných problémů. Úsilí v péči o vojenské veterány ocenil ministr obrany, když během slavnostního otevření centra udělil řediteli Vojenské nemocnice plukovníkovi Antonínu Vodákovi Záslužný kříž třetího stupně.

Centrum tvoří několik místností, určených pro školení a společenské setkávání, které jsou doplněny zázemím pro administrativu a prostory pro psychology. Jde o pilotní projekt, na který hodlá ministerstvo obrany v budoucnu navázat v dalších městech a posádkách. Celkové náklady na zřízení centra přesáhly osm milionů korun. Ministr Stropnický v této souvislosti poděkoval těm, kteří pomohli ministerstvu nést tíži nákladů, ať už šlo o organizátory aukce fotografií z výstavy Ten druhý život, jež vynesla téměř milion korun, či dražby dresů, v nichž hráči hokejové Komety Brno nastoupili na počátku letošního roku k zápasům pod širým nebem.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Tripartita se zabývala aktuální situací v zemědělství či problematikou duálního vzdělávání

10:17 Úřad vlády: Tripartita se zabývala aktuální situací v zemědělství či problematikou duálního vzdělávání

V pondělí 6. května 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo 175. plenární zasedání Rady hospodářské…