V Den Vítězství zněly Prahou písně, které zpívaly děti z RF a ČR

13.05.2015 14:20

Dne 8. května 2015, kdy se v Evropě slavilo 70. výročí vítězství ve Druhé světové válce, se na Hradčanském náměstí před Pražským hradem, který je hlavní historickou památkou české metropole, a zároveň rezidencí prezidenta České republiky, uskutečnil slavnostní koncert s názvem „Ať je stále mír!“ Patronát nad akcí převzali český prezident Miloš Zeman a velvyslanec Ruské federace v ČR Sergej Kiseljov.

V Den Vítězství zněly Prahou písně, které zpívaly děti z RF a ČR
Foto: Essential Communication s.r.o
Popisek: koncert „Ať je stále mír!“

Hvězdami slavnostního programu se staly dětské sbory z měst Gatčina (v Leningradské oblasti) a Brna, hlavního města Moravy, která je jihovýchodní částí České republiky. Každý ze sborů se na vystoupení připravoval několik měsíců, aby jejich členové dokázali co nejlépe zazpívat nejoblíbenější české a ruské písně.

Ve finále koncertu zazněla písnička, kterou znalo po válce snad každé dítě, skladba Arkadije Ostrovského na text Lva Ošanina „Ať je stále slunce!“. Děti z obou sborů ji zazpívaly společně, česky i rusky, a celé publikum mladé umělce podpořilo tím, že si s chutí zazpívalo s nimi. Symbolem tohoto svátku se staly stovky balonků, které se vznesly vzhůru do nebe při závěrečných tónech koncertu při slovech „Ať je stále mír!“

O den později, 9. května, se děti z obou sborů zúčastnily slavnostního ceremoniálu položení květin k památníkům rudoarmějcům a hrdinům Československa, kteří padli při osvobozování Československa od fašistů.

V rámci programu se potom děti z Gatčiny společně se svými českými vrstevníky zúčastnily exkurze po Pražském hradě, projely se parníkem po Vltavě, navštívily pražskou Zoologickou zahradu a staly se diváky mezinárodního turnaje středověkých bojových umění.

Vystoupení dětských sborů a celý jejich bohatý program v Praze organizovalo občanské sdružení Za evropskou multikulturní společnost, které už má na svém kontě uspořádání více než desítky společných česko-ruských kulturních akcí, a Ruským centrem vědy a kultury v Praze.

„Vystoupení těchto dvou dětských pěveckých sborů z České republiky a Ruska připomnělo dospělým, jak je důležité vážit si míru a chránit jej. Mírová budoucnost je to nejdůležitější, co by měli dospělí dětem zajistit a zaručit. Název koncertu „Ať je stále mír!“ se stal výzvou a apelem na všechny politiky a osobnosti společenského života, na všechny, komu není lhostejná budoucnost našich dětí, aby učinili všechno, co je v jejich silách, aby zabránili opakování hrůz Druhé světové války,“ řekla předsedkyně občanského sdružení Za evropskou multikulturní společnost Olga Kondrašina.

Akce se konala za podpory českých a ruských forem, konkrétně Státní korporace pro jadernou energii Rosatom, Ruských železnic, Červa Export Import, ALTA, Vemex, Ruské-české smíšené obchodní komory a dalších.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Výroční zpráva už pouze online, symbolem té letošní je píšťalka

16:08 České dráhy: Výroční zpráva už pouze online, symbolem té letošní je píšťalka

Výroční zpráva Skupiny ČD v tištěné podobě je od letošního roku minulostí. České dráhy zveřejňují ho…