Zelenskyj a celý parlament tleskali. 98letému veteránovi z SS. Ano, opravdu

24.09.2023 9:15

Ukrajinskému prezidentovi Zelenskému se dostalo ovací vestoje v kanadském parlamentu. Nebyl ale jediný. Kanadští zákonodárci také tleskali ukrajinskému veteránovi. Ovšem z druhé světové války. Jaroslavu Hunkovi, kterému je 98 let, tleskal jak Trudeau, tak Zelenskyj. Ačkoliv byl příslušníkem první ukrajinské divize známé také jako SS Galicie.

Zelenskyj a celý parlament tleskali. 98letému veteránovi z SS. Ano, opravdu
Foto: Repro Twitter
Popisek: 98letý Jaroslav Hunka, veterán první ukrajinské divize

Zatímco v USA tentokrát Volodymyr Zelenskyj nedostal příležitost hovořit v parlamentu, v Kanadě jej do sálu zákonodárců osobně uvedl tamní premiér Justin Trudeau.

Ve svém projevu Zelenskyj hovořil o ruské genocidě Ukrajinců za velkého hladomoru ve třicátých letech a nabádal Západ, ať neustává ve své podpoře. „Ruská agrese musí skončit vítězstvím Ukrajiny,“ vyzval a vysloužil si potlesk vestoje.

Řečnil samozřejmě i premiér Trudeau. „Lidé Ukrajiny už rok, šest měsíců a dvacet devět dní brání své domovy, svůj jazyk a svou svobodu. Bojují s odvahou, která inspiruje svět a jsou přitom vedeni prezidentem Zelenským, velkým šampiónem demokracie."

A třetí projev měl předseda kanadského parlamentu. Ten mimo jiné srovnával Zelenského prosby o pomoc s vystoupením, které měl v kanadském parlamentu Winston Churchill, když na začátku druhé světové války prosil o podporu v boji proti nepříteli demokracie.

Hned v následující větě ale zaznělo: „Máme tu dnes v parlamentu skupinu ukrajino-kanaďanů, a mezi nimi i veterána druhé světové války, který tehdy bojoval za ukrajinskou nezávislost proti Rusku a dodnes podporuje ukrajinské jednotky, i když je mu už 98 let“.

„Jeho jméno je Jaroslav Hunka“, představil řečník veterána a komora povstala k ovacím vestoje. „Je to ukrajinský hrdina, kanadský hrdina a my mu děkujeme za jeho službu,“ následoval další potlesk vestoje, někteří si hrdinu na parlamentní galerii dokonce fotografovali.

Rozporem ohledně boje za svobodu proti Rusku, které coby Sovětský svaz bylo ve druhé světové válce kanadským spojencem, se nikdo příliš nezabýval.

Paměť musel osvěžit až akademik Ivan Katchanovski, pocházející z Ukrajiny.

Ten na svém Twitteru představil vytleskávaného pana Hunku jako veterána divize SS Galicie, dobrovolnické jednotky, působící ve strukturách Hitlerova Německa.

Tato haličská divize, v rámci struktury jednotek Waffen - SS vedena jako čtrnáctá, byla považována za jednu z nejobávanějších. Celkem šest jejích akcí bylo oficiálně prohlášeno za válečný zločin, jednalo se o vypalování obcí či popravy válečných zajatců v masovém měřítku.

Připisovány jsou jim masové vraždy Poláků, Židů i Ukrajinců.

V roce 1944 byla nasazena na likvidaci Slovenského národního povstání.

Akademik Katchanovski na svém profilu na síti X zveřejnil fotografie pana Hunky ve společnosti kolegů z jednotky. Některé pocházely i z výcviku, který SS Galicie absolvovala v Německu. Sám měl tvrdit, že se k divizi přidal v roce 1943, tedy ještě před jejími nejhrůznějšími akcemi.

Na internetu je k dohledání Hunkovo vlastní vyznání v ukrajinštině. „Moje generace se stala dědicem slavných synů této země, našich předchůdců,“ sepsal v roce 2011. Životopis pokračuje vzpomínkami, jak jeho obec Urman byla národnostně nejuvědomělejší v celém okrese, nebo jak v roce 1939 čekali na „mystické německé rytíře“, kteří postřílejí prchající Poláky.

Do dobrovolnických jednotek vstoupil jako gymnazista a vnímal to jako přirozené.

„Mnoho studentů berezhanského gymnázia zemřelo hrdinskou smrtí v řadách UPA a divize Galicie," vzpomínal na své působení. Na konci války podle svého svědectví uprchl se svou jednotkou z Čech do Rakouska, kde se vzdali Britům.

„Je pro mě neuvěřitelné, že veterán SS Galicie je vytleskáván jako ukrajinský hrdina a kanadský hrdina a je mu děkováno za jeho službu,“ protestoval akademik.

A dodává, že SS Galicie, stejně jako Ukrajinská osvobozenecká armáda, jsou v USA oficiálně stále vedeny jako nepřátelské organizace a jejich příslušníkům má být odepřen vstup do země.

Potlesk pro veterána

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Francie je stejný fašistický stát, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehunterman , 24.09.2023 13:08:41
jako je Ukrajina za podpory nacistického Německa. Teď už tento fakt nelze vyvrátit. Rusko zřejmě ví o čem mluví ohledně denacifikace. Jsem zvědav, co na to Polsko. Zdá se, že to bude jeden z prvních států EU, který si uvědomí, že jim opět hrozí nebezpečí ze západu. Otevřená propagace fašismu je zločin a Francie by měla být souzena, stejně jako politici v ČR

|  23 |  0

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…