V Elektrárně Ledvice prověřovali havarijní připravenost zaměstnanců

26.05.2015 13:18

Zkrat v rozvodně kompresorové stanice v Elektrárně Ledvice způsobil poruchu technologie a následný požár v objektu. Systém elektronické požární signalizace informuje o této události obsluhu výrobního bloku. Na místo vyslaný provozní elektrikář potvrdí vznik požáru, bohužel se při obhlídce nadýchá kouře a zkolabuje. To už ovšem obsluha bloku neví, zraněnou osobu objeví až přivolaní hasiči… Tolik scénář havarijního cvičení, které proběhlo 26. května v rámci připravenosti zaměstnanců Skupiny ČEZ na mimořádné události v elektrárenském provoze.

V Elektrárně Ledvice prověřovali havarijní připravenost zaměstnanců
Foto: cez.cz
Popisek: Ukládání zraněné osoby na transportní lůžko.

I když se jednalo pouze o cvičení, rozběhl se po ohlášení simulovaného požáru nezbytný kolotoč, který zalarmoval požární hlídku, všechny členy havarijního štábu a profesionální hasiče z Hasičského záchranného sboru Severočeských dolů – Dolů Bílina, kteří mají stanici v sousedství elektrárny. Událost jim byla oznámena v 9.10 hodin, přičemž na místě zásahu už byli o tři minuty později. Poté, co jim mistr elektro zajistil beznapěťový stav, vnikli do kompresorovny, kde během likvidace požáru našli na podlaze zhrouceného muže. Velitel zásahu proto okamžitě přivolal důlní záchrannou službu. Po vynesení zraněného a jeho „odvozu“ do nemocnice, pomyslném odvětrání prostoru a následné kontrole objektu byl zásah u konce. Od vzniku mimořádné události až po její likvidaci přitom neuběhlo ani půl hodiny. V 9.45 proto členové havarijního štábu ukončili svou činnost, včetně odhadu vzniklé škody, která právě díky rychlému zásahu hasičů byla stanovena jako minimální.


                                 
„Cílem havarijního cvičení bylo ověření postupu směnového inženýra a spolupráce pracovníků Elektrárny Ledvice během vzniku mimořádné události v součinnosti s jednotkou Hasičského záchranného sboru Dolů Bílina, včetně zajištění beznapěťového stavu. Ověřovaly se i aktivace členů havarijního štábu a platnost aktuálních kontaktů v tabulce ohlašovacích povinností při vzniku mimořádné události. Pochopitelně došlo i na ověření technického prostředku určeného pro vyrozumění zaměstnanců, v tomto případě megafonu,“ uvedl Josef Tisoň, specialista havarijní připravenosti elektráren Skupiny ČEZ.

Jak dále poznamenal, vše proběhlo podle plánů a instrukcí, kterými je nutné se během mimořádných událostí řídit. „Nezaznamenal jsem žádné opomenutí. Velice dobrá byla i komunikace s hasiči na místě zásahu a také mezi havarijním štábem a vrátnicí, jejíž obsluha okamžitě hlásila veškeré průjezdy zásahových vozidel, včetně sanity,“ konstatoval spokojeně Josef Tisoň.


                         
„Prověřili jsme si, jak by vše probíhalo, kdyby nastala reálná situace. Je přitom jedno, zda by hořelo v kompresorovně nebo někde jinde v elektrárně. Postup je vždy stejný, pouze časy by se lišily a také by zřejmě byla jiná jména členů požární hlídky a směnového inženýra. Jsem rád, že naši zaměstnanci jsou dobře připraveni na zvládnutí mimořádných situací a věřím, že své znalosti nebudou muset nikdy uplatnit v praxi,“ uzavřel Milan Bártl, vedoucí odboru řízení provozu v Elektrárně Ledvice a zároveň i místopředseda havarijního štábu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…