V NP Šumava skončilo po více než deseti letech vyžívání chemie v boji s kůrovcem

28.12.2013 10:00

Kůrovcová kalamita na Šumavě je u konce. Na základě rozhodnutí vedení Správy NP a CHKO Šumava nebudou šumavští lesníci příští rok používat v lesích národního parku biocidy – chemické přípravky likvidující kůrovce. Stane se tak po více než deseti letech jejich soustavného používání.

V NP Šumava skončilo po více než deseti letech vyžívání chemie v boji s kůrovcem
Foto: red
Popisek: Bývalý ředitel Správy NP a CHKO Šumava Jiří Mánek

Biocidy již nepotřebujeme! Doba chemických přípravků, které se používaly, jako alternativní metoda v boji s kůrovcem skončila. A důvod je jasný - kůrovcová kalamita je u konce. „Každoročně se pečlivě vyhodnocuje kůrovcová situace a hrozba šíření kůrovce pro příští rok. Již minulý rok jsme velmi intenzivně zvažovali potřebu chemii nasadit. Nakonec jsme se nechali odbornými argumenty přesvědčit a chemii jsme v roce 2013 na základě správně a včas vydané výjimky použili, byť to bylo velmi omezené množství, o dva řády méně toho co se používalo dříve. Rok 2014 již bude v Národním parku Šumava bez chemie a bude to poprvé za posledních 10 let,“ uvádí Jiří Mánek, ředitel Správy Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava.

V Národním parku Šumava je to mimořádná situace – k takovému kroku přistoupí pracovníci odboru péče o lesní ekosystémy Správy šumavského parku, poprvé po více než deseti letech. Biocidy se v boji s kůrovcem na Šumavě používaly v různém množství téměř každý rok. Sáhl po nich každý z ředitelů. Maximálních hodnot jejich spotřeba dosáhla v roce 2007 a 2008. V posledních letech však jejich využívání v Národním parku Šumava rapidně klesá. „Podle naší přesné evidence jsme letos spotřebovali 75 litrů chemického přípravku Vaztak, což je zhruba o 20 litrů méně než tomu bylo loni. Zároveň to je nesrovnatelně méně než v roce 2007, kdy se spotřebovalo 2500 litrů tohoto insekticidu,“ uvádí Petr Kahuda, odborník na ochranu lesa ze Správy NP a CHKO Šumava.  

Důvodem tohoto stavu jsou vhodně načasované a prostorově správně umístěné asanační práce související s likvidací kůrovcové kalamity v posledních třech letech. „Použití chemie v národním parku musí být pouze alternativní metodou pro dobu, kdy je kůrovce příliš a běžné způsoby ochrany lesa by znamenaly neadekvátně velké množství pokácených stromů na lapáky. Protože jsme Šumavu od velkého zdroje kůrovce již vyléčili, rozhodli jsme, že na rok 2014 již o výjimku pro použití insekticidních přípravků na ochranu lesa žádat nebudeme,“ uvádí Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava.

Les před kůrovcem však budou lesníci i nadále ochraňovat jinými efektivními opatřeními. „Aktivní přístup v zásahových oblastech Národního parku Šumava přinesl pokles kůrovcem napadených stromů. Proto jsme letos museli asanovat jen zhruba polovinu stromů, které jsme asanovali v roce 2012 (v roce

2013 cca 42 000 m3). V roce 2013 se použití přípravků na ochranu lesa v Národním parku Šumava omezilo jen na nejexponovanější lokality na rozhraní bezzásahových území především na Modravsku a Srňsku. Stejně jako v loňském roce se ale pomocí biocidů ošetřovali jen lapáky, nikoliv primárně kůrovcem napadené stromy jak to bylo běžné v minulých letech,“ uvádí Jan Kozel, náměstek pro lesní ekosystémy.

Využití ošetřených obranných zařízení biocidem v minulých letech, ale přineslo menší potřebu kácet stromy lako lapací pasti pro kůrovce. A to proto, že lapák s přípravkem na ochranu lesa má prakticky neomezenou kapacitu a vydrží celou sezónu. Zatím co lapák bez chemického ošetření pojme jen omezené množství kůrovců a proto se musí po obsazení kůrovci asanovat a ve většině případů nahradit nově pokáceným stromem.

„Použití chemických přípravků na ochranu lesa na základě řádně udělené výjimky v roce 2013 tak ušetřilo pokácení přibližně 6 000 stromů. Proti minulosti se jejich nasazení týkalo jen zlomku území Národního parku Šumava,“ doplňuje Jan Kozel. „Konec používání insekticidních přípravků v lesích Národního parku Šumava je dalším naším reálným krokem k zajištění skutečné, nejen deklarované, ochrany přírody v nejrozsáhlejším národním parku České republiky,“ uzavírá ředitel Jiří Mánek.

Průběh kůrovcové kalamity v Národním parku Šumava (v množství zpracovaných kůrovcových stromů v m3):

2008 – 119 903,
2009 – 297 960,
2010 – 347 000,
2011 – 239 027,
2012 – 76 910,
2013 – aktuálně 41 923.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

22:03 České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

V sobotu a neděli 11. a 12. května se mohou fanoušci železniční historie vypravit do železničního mu…