V Národní knihovně se setkáte s Karlem Hvíždalou i s Ivou Pekárkovou

21.04.2014 14:20

V průběhu jara se mohou návštěvníci Národní knihovny ČR těšit na další podvečerní Setkání s… Ve čtvrtek 24. dubna zavítá do Klementina novinář, spisovatel a dramatik Karel Hvížďala, který představí svou poslední knihu Jak myslet umění. V květnu pak přijede i v Londýně žijící spisovatelka Iva Pekárková, která bude číst ze svých nejnověji vydaných knih a pobeseduje se čtenáři ve čtvrtek 29. 5. 2014.

V Národní knihovně se setkáte s Karlem Hvíždalou i s Ivou Pekárkovou
Foto: Národní knihovna
Popisek: Národní knihovna - Křižovnická ulice

Do Národní knihovny ČR přijde Karel Hvížďala ve čtvrtek 24. dubna pobesedovat se čtenáři a také číst ze své zatím poslední knihy Jak myslet umění. „Kniha, v níž zpovídám šest přátel-umělců, vznikla sama od sebe. Jak a proč, to bych rád návštěvníkům Klementina přečetl, protože se o tom zmiňuji v úvodu, který jsem nazval Interviewer je jako krejčí,“ prohlásil Karel Hvížďala. A dodal: „Taky jsem rád, že se se svými čtenáři mohu setkat právě v Klementinu, kde jsem jako student strávil spousty času a kam nepatří jen knihy, ale i řeči o nich.“

Karel Hvížďala se narodil a vyrůstal v Praze, pracoval jako redaktor v časopisu Mladý svět a po začátku normalizace byl redaktorem v nakladatelství Albatros. Posléze odešel do exilu v SRN, kde pracoval v nakladatelství Index v Kolíně nad Rýnem a spolupracoval s rozhlasovými stanicemi, psal rozhlasové hry či přispíval do exilových časopisů. Roku 1990 se stal šéfreportérem MF Dnes, poté byl šéfredaktorem Mladého světa, v letech 1994 až 1999 byl šéfredaktorem a spoluvydavatelem zpravodajského týdeníku Týden. Od té doby je na volné noze jako publicista a spisovatel; spolupracuje mj. s deníky MF Dnes a Lidové noviny, s časopisem Xantypa, s týdeníky Respekt, Reflex, Euro a dalšími periodiky. V České televizi moderoval týdenní rozhovory v pořadech Press a Přesčas, pravidelně komentuje aktuální dění v Českém rozhlase 6. Je autorem dvou až tří desítek knih rozhovorů (např. Tachles, Lustig, České rozhovory ve světě, Opustíš-li mne, nezahyneš, Grušova hlídka na Rýnu), více než dvou desítek rozhlasových her, ale i románů, novel a knížek pro děti.

Další osobností z oblasti literatury, která na jaře dorazí do Národní knihovny ČR, je Iva Pekárková. Spisovatelka studovala mikrobiologii a virologii na přírodovědecké fakultě, ale krátce před dokončením studia v roce 1983 emigrovala. Zakotvila v Americe, kde vystřídala několik zaměstnání, včetně povolání barmanky, sociální pracovnice a newyorské taxikářky. V roce 1997 se vrátila do Prahy, kde krátce působila v redakci MF DNES. Od roku 2005 žije v Londýně. Literární činnosti se věnuje od začátku 80. let, v zahraničí své prózy uveřejňovala v exilových časopisech, v angličtině publikovala povídky a články v severoamerických a kanadských magazínech (mj. The Idle, The New York Times, Sunday Supplement a Penthouse).

Je autorkou mnoha knih (Péra a perutě, Můj život patří mně, Třicet dva chwanů, Do Indie kam jinam, Šest miliard Amerik, Sloni v soumraku, Jaxi taksikařím…), přičemž z posledních dvou bude předčítat v rámci květnového klementinského Setkání. „Budu číst buď z loňského románu Levhartice, anebo ze ‘staronového‘ románu Péra a perutě, který vyšel původně v nakladatelství manželů Škvoreckých 68Publishers, a letos v dubnu vyjde v Mladé frontě. Knihu Péra a perutě jsem si v roce 1985 odvezla s sebou do emigrace ve vlastní hlavě, protože jsem neznala jiný způsob, jak ji propašovat na Západ. Okolnosti vzniku Levhartice jsou prozaičtější: nastudovala jsem všechno potřebné v Londýně, kde už osm let žiju, a příběh hlavní hrdinky, to je předělaný a zdžezovaný příběh jedné mé londýnské kamarádky,“ prozradila spisovatelka.

Setkání s… Karlem Hvížďalou (autorské čtení a beseda) se uskuteční ve čtvrtek 24. dubna 2014 od 17.30 hod. v Zasedacím sále v 1. patře Národní knihovny ČR. Setkání s… Ivou Pekárkovou proběhne na témže místě ve čtvrtek 29. května 2014 od 17.30 hod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Národní knihovna

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…