V autobusech v Budějovicích a Táboře se nyní dozvíte, jak poskytovat první pomoc

24.08.2015 21:46

Se stručným návodem na poskytnutí první pomoci se mohou nově seznámit cestující v MHD v Českých Budějovicích a Táboře. Samolepky s touto tématikou, doplněné navíc číslem 155 na zdravotnickou záchrannou službu, se ve vozech poprvé objevily v pondělí 24. srpna.

V autobusech v Budějovicích a Táboře se nyní dozvíte, jak poskytovat první pomoc
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

„Jedná se o velice stručný návod pro laickou veřejnost, jak postupovat při zástavě srdeční činnosti s upozorněním na tísňovou linku 155,“ upřesnil ředitel Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje (ZZS JčK) Marek Slabý s tím, že si občané během jízdy městskou dopravou mohou zopakovat nejdůležitější úkony při poskytování první pomoci – identifikaci zástavy srdce, aktivování zdravotnické záchranné služby a zahájení nepřímé masáže srdeční. „Vše je vyvedeno na dvou velmi názorných obrázcích, které si každý zapamatuje i během krátké cesty do práce, na nákup, nebo za zábavou a snadno si je vybaví i ve stresu,“ dodal Slabý.

Když se projekt osvědčí, osloví i dopravce v jiných městech

Umístění samolepek do vozů MHD připravila a realizovala Česká resuscitační rada a ZZS JčK s podporou Jihočeského kraje – svého zřizovatele. Zmínit je třeba i vstřícný přístup Dopravního podniku České Budějovice a táborské společnosti COMETT PLUS.

„Takováto situace, kdy se budeme muset zmobilizovat a budeme muset pomoci někomu v našem okolí, může jednou potkat každého z nás. V takovém případě je důležité vědět, jak se má člověk zachovat a hlavně to zvládnout psychicky. Naším cílem je vždy zajištění kvalitní lékařské péče a první pomoc v tom hraje nedílnou roli, proto tento projekt jednoznačně vítáme a podporujeme,“ uvedla první náměstkyně hejtmana Ivana Stráská.

Slabý dále řekl, že pokud se tento nápad setká s příznivou odezvou, chtěli s ním iniciátoři oslovit i dopravce v ostatních městech na jihu Čech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

22:03 České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

V sobotu a neděli 11. a 12. května se mohou fanoušci železniční historie vypravit do železničního mu…