V čele Úřadu pro ochranu osobních údajů bude stát bývalá soudkyně

24.07.2015 18:03

Úřad pro ochranu osobních údajů od září povede bývalá ústavní soudkyně Ivana Janů.

V čele Úřadu pro ochranu osobních údajů bude stát bývalá soudkyně
Foto: ČT
Popisek: ÚOOÚ

Na návrh KDU-ČSL, starostů a ANO byla Ivana Janů zvolena Senátem již v prvním kole volby; jejím protikandidátem byl inspektor úřadu Josef Vacula.

Ivana Janů na schůzi Senátu

Ivana Janů na schůzi Senátu

Novou předsedkyni úřadu formálně jmenuje prezident Miloš Zeman. V září Ivana Janů převezme vedení úřadu po Igoru Němcovi.

„Ochrana osobních údajů je ochranou soukromí. To je velmi ohroženo zejména množstvím informací, jež jsou o nás shromažďovány a vzájemně propojovány. Jedná se o údaje zdravotní, daňové, finanční, personální a další. Sami se nebezpečí vystavujeme také neopatrností při využívání sociálních sítí,“ uvedla Ivana Janů.

Mezi priority Ivany Janů v čele úřadu patří například udržení nezávislosti Úřadu, zpřesnění výkladové praxe zákona, dodržování judikatury Nejvyššího správního soudu a Ústavního soudu a zavedení veřejné konzultace při přípravě stanovisek úřadu.

„Považuji za důležité, abychom uměli pracovat také se širokou veřejností. Téma ochrany osobních údajů je třeba lidem srozumitelně a jednoznačně vysvětlovat, přiměřenou formou veřejnost vzdělávat,“ řekla budoucí předsedkyně úřadu.

„Ivana Janů byla po pádu totality poslankyní KDU-ČSL, mimo jiné se podílela na tvorbě novodobé české ústavy. Téměř 20 let byla ústavní soudkyní. Oceňuji přesvědčivost, s jakou paní doktorka Janů obhájila svoji nominaci před senátory a jsem přesvědčen, že se stejným nasazením povede úřad,“ uvedl k nominaci Janů Petr Šilar, předseda senátorského klubu KDU-ČSL a nezávislí. 

Úřad pro ochranu osobních údajů byl založen v roce 2000. Dbá na dodržování povinností při zpracování osobních údajů a řeší stížnosti na jejich zneužívání. Zejména s rozvojem informačních technologií je právo na ochranu osobních údajů stále více narušováno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Tripartita se zabývala aktuální situací v zemědělství či problematikou duálního vzdělávání

10:17 Úřad vlády: Tripartita se zabývala aktuální situací v zemědělství či problematikou duálního vzdělávání

V pondělí 6. května 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo 175. plenární zasedání Rady hospodářské…