V jindřichohradecké nemocnici pomáhají v léčbě psi i bazální stimulace

23.02.2015 11:52

Běžnou součástí péče o dlouhodobě nemocné či těžce zdravotně postižené pacienty je od letošního roku v jindřichohradecké nemocnici standardní využívání bazální stimulace a canisterapie.

V jindřichohradecké nemocnici pomáhají v léčbě psi i bazální stimulace
Foto: Pocasi-volary.cz
Popisek: Letecký pohled na Jindřichův Hradec

Zatímco v případě bazální stimulace realizuje léčebné postupy výhradně certifikovaný zdravotnický personál, na canisterapii, tedy léčebném kontaktu nemocných se psy, a realizaci dalších aktivačních programů, se spolu se zdravotníky podílejí také dobrovolníci a studenti středních zdravotnických škol.

„Vedle rozsáhlých stavebních a přístrojových investic, modernizace technologií a zavádění nejnovějších medicínských metod, jejichž cílem je zkvalitňování poskytované lékařské péče, dlouhodobě a systematicky rozšiřujeme také stávající spektrum ošetřovatelských postupů. Příkladem může být zavedení bazální terapie a canisterapie do běžné praxe,“ uvedl předseda představenstva Nemocnice Jindřichův Hradec, a. s., Ing. Miroslav Janovský.

Koncept bazální stimulace se orientuje na oblasti podpory vnímání, komunikace a mobilizace zachovaných schopností pacienta. Pomáhá zvyšovat kvalitu života a bezpečnost poskytované péče. V nemocnici je využíván především na oddělení následné intenzivní péče a odděleních následné a rehabilitační péče.

„Bazální stimulace umožňuje lidem s těžkým zdravotním postižením integraci do současného života. Využívá zachovalé schopnosti a ty dále podporuje a rozvíjí. Cílenou stimulací uložených vzpomínek lze znovu aktivovat mozkovou činnost a tím podporovat vnímání, komunikaci a hybnost nemocných,“ konstatovala auditorka léčebné péče Nemocnice Jindřichův Hradec, a. s., Mgr. Jana Beránková, DiS.

Koncept bazální stimulace je uplatňován především v péči o děti a dospělé s těžkými změnami v oblasti smyslového vnímání, hybnosti a komunikace, v péči o pacienty komatózních stavech či dlouhodobě upoutané na lůžko, pacienty neklidné a dezorientované, nemocné v intenzivní péči, geriatrické pacienty, umírající a při řešení těžkých následků cévních mozkových příhod.

Vedle toho se ale jindřichohradecká nemocnice snaží také aktivně zpříjemnit pobyt pacientů a to s využitím takzvaných aktivizačních programů. Mezi aktivity, do nichž se zapojují také dobrovolníci a studenti středních zdravotnických škol, patří například společné zpívání za doprovodu hry na kytaru, předčítání nebo výroba různých dekoračních předmětů.

„Novým programem, který naše nemocnice zavedla je canisterapie ve spolupráci s výcvikovým sdružením Hafík. Jedná se o léčebný kontakt psa a člověka, kdy je uplatňována metoda pozitivního psychosociálního a fyziorehabilitačního působení na pacienty prostřednictvím speciálně cvičeného a vedeného psa,“ poznamenala Mgr. Beránková.

Canisterapie jako forma aktivizační činnosti, probíhá dvakrát týdně na oddělení následné intenzivní péče, oddělení sociálních lůžek, na dětském oddělení a odděleních následné a rehabilitační péče.

V posledních letech věnovala jindřichohradecká nemocnice velkou pozornost jak investicím do budov a zvyšování komfortu pacientů, tak do modernizace odborného medicínského zázemí. Nemalé prostředky směřovaly do nákupů nových technologií a přístrojového vybavení. Loni v říjnu nemocnice například zahájila plný lékařský provoz v nově zrekonstruovaném pavilónu C. Investice za přibližně 32 miliónů korun, byla po výstavbě nového centrálního pavilónu D, dokončeného na přelomu let 2013 a 2014, dalším významným krokem k celkové modernizaci nemocnice. Nemocnice loni udělala velký pokrok také v péči o pacienty úspěšným spuštěním dvou pilotních projektů. V dubnu otevřela nový urgentní příjem a v září vůbec první jednotku následné intenzivní péče (NIP) v regionu.

Celkové loňské investice Nemocnice Jindřichův Hradec, a. s., činily bezmála 131 miliónů korun.

V Nemocnici Jindřichův Hradec, a. s., jejímž jediným akcionářem je Jihočeský kraj, je ročně hospitalizováno přibližně 14,5 tisíce pacientů. Lékaři zde provedou více než 6,5 tisíce operačních zákroků a více než 200 tisíc pacientů je vyšetřeno ambulantně. Loni se zde narodilo 658 dětí.

Nemocnice má více než 700 zaměstnanců a je tedy největším zaměstnavatelem ve svém regionu.

V letech 2008 – 2014 nemocnice investovala do svého rozvoje téměř 449 miliónů korun z evropských, krajských a vlastních zdrojů.

V celostátní soutěži Nemocnice ČR 2014 vyhlášené organizací HealthCare Institute získala v regionálním měření spokojenosti Nemocnice Jindřichův Hradec, a. s., první místo v hodnocení „očima“ hospitalizovaných pacientů. Ambulantní služby ocenili pacienti druhým místem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…