V nemocnici v Budějovicích budou operovat přední evropští artroskopisté

22.04.2015 21:14

Do Českých Budějovic míří z celé Evropy ortopedičtí specialisté. Českobudějovická nemocnice je totiž ve dnech 23. až 24. dubna hostitelem mezinárodního symposia Shoulder Advance Course zaměřeného na chirurgickou léčbu poruch ramenního kloubu. Akce, pořádaná ve spolupráci s Artroskopickým centrem firmy DePuy Mitek, letos patří mezi vrcholná evropská vědecká setkání specialistů ortopedů na téma artroskopie.

V nemocnici v Budějovicích budou operovat přední evropští artroskopisté
Foto: mane.cz
Popisek: nemocnice České Budějovice

Hlavním bodem odborné akce, určené pro chirurgy z celé Evropy, budou takzvané live surgery - operace naživo, kdy v průběhu operačního zákroku v nemocnici budou účastníci sympozia komunikovat s operatéry z kongresového sálu IGY centra prostřednictvím kamer a mikrofonů.

„Na programu symposia bude speciální chirurgické řešení nestability ramenního kloubu. Jedná se o takzvanou Latarjetovu operaci, která se zatím stále provádí zpravidla klasickou otevřenou operativou. Účastníci sympozia tak dostanou možnost porovnat tento zákrok provedený jak otevřeným způsobem, tak artroskopicky,“ řekl vedoucí artroskopické skupiny a zástupce primáře Ortopedického oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s., MUDr. Pavel Sadovský.

Celkem šest chirurgických zákroků provedou specialisté z ČR, Itálie, Polska a Litvy. „Snažíme se každý kongres zacílit na některý z kloubů a předvést neobvyklé či vysloveně raritní operační výkony. V průběhu let se na našich operačních sálech vystřídali mnozí čeští a slovenští odborníci, ale svou operační virtuozitu u nás předvedli také artroskopisté z Německa, Švýcarska, Rakouska, Belgie, Itálie, Slovinska, Polska či Anglie. Nepočítáme-li kolegy ze Slovenska, tak jsme v průběhu minulých bienále přivítali celkem 18 zahraničních specialistů,“ poznamenal MUDr. Sadovský.

Ortopedické oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s., je v současné době jedním z nejvýznamnějších artroskopických pracovišť v České republice. A to jak počtem prováděných výkonů, tak spektrem operací.

„Na našem oddělení provádíme ročně kolem 700 artroskopických operací, z toho téměř polovina jsou takzvané rekonstrukční operace vazů v koleni, reinzerce menisků, chondroplastiky, stabilizace ramen, operace rotátorové manžety ramenních kloubů, artrodezy hlezenných kloubů a další zákroky,“ doplnil Sadovský.

Některé z rekonstrukčních výkonů nepatří do skupiny rutinně prováděných operačních výkonů na jiných pracovištích. Z tohoto důvodu je českobudějovická ortopedie často vyhledávána lékaři z jiných nemocnic v rámci dalšího vzdělávání. Na základě kvalitních výsledků ortopedů z Českých Budějovic mohlo na jihu Čech vzniknout mezinárodně uznávané Středoevropské vzdělávací centrum pro artroskopii - Central European Educational Center for Arthroscopy (CEEC).  V rámci tohoto programu se do Českých Budějovic jezdí pravidelně vzdělávat lékaři z celé střední a východní Evropy.

Od vzniku projektu CEEC uspořádali lékaři ortopedického oddělení řadu školících akcí. Již tradičním a ortopedy velmi navštěvovaným se stal pravidelný kongres pořádaný každé dva roky. Postupem času se toto sympozium stalo největších artroskopických akcí v republice. Jde o sympozium postavené na „live surgery“, tedy živé chirurgii, kdy řada špičkových zahraničních operatérů demonstruje v živém přenosu operační výkony účastníkům do auditoria.

„O každý z kongresů je mezi kolegy artroskopisty velký zájem a účast bývá kolem sto dvaceti lékařů. Uvědomíme-li si, že v Čechách je kolem 850 ortopedů a ne každý z nich se věnuje artroskopii, lze bez nadsázky říci, že prakticky každý český artroskopista navštívil některý z našich kongresů,“ zdůraznil MUDr. Sadovský.

Nespornou výhodou, která určuje směr vývoje artroskopie, je skutečnost, že se tyto zákroky realizují z minimálních přístupů do těla. Jde tedy o maximálně šetrný zásah do tkáně. Se šetrností zákroku pak souvisí menší bolestivost, kratší doba hojení, hospitalizace, rehabilitace i pracovní neschopnosti, menší procento komplikací a rychlejší návrat pacienta do běžného života.

Artoskopický zákrok provádí lékař tak, že na kůži nad vyšetřovaným kloubem udělá malý vpich a do kloubu zasune artroskop (tenkou optickou sondu). Na artroskopu je umístěna  kamera a obraz je přenášen přes optický kabel na videomonitor. Dalším vpichem zavede operatér do kloubu tenkou sondu a příslušný miniaturní operační nástroj podle diagnostikovaného typu postižení kloubu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…