V protonovém centru si pacienti darovali naději

14.06.2014 16:07

Nadační fond pro protonovou terapii uspořádal ve středu 11. 6. v areálu protonového centra Dětský den. Podobné akce slouží k setkávání pacientů, kteří už protonovou léčbou prošli s těmi, kteří ji teprve absolvují.

V protonovém centru si pacienti darovali naději
Foto: Prothon Therapy center
Popisek: Dětský den v protonovém centru

„Cílem práce Fondu je hlavně osvěta a informování lidí o možnostech protonové léčby a pro naše pacienty nemůže být nic cennějšího než setkat se s těmi, kteří už mají s protonem svoje zkušenosti. Pro stávající pacienty je to motivace a naděje, že i jejich léčba proběhne úspěšně a splní, co od ní očekávají“, vysvětluje ředitelka Nadačního fondu pro protonovou terapii Mirka Čejková důvod pořádání podobných akcí.

Fond se rozhodl uspořádat Dětský den i proto, že právě dětští pacienti jsou ti, pro které by léčba měla být zajištěna v první řadě. Dětský organismus je křehký a konvenční léčba s vedlejšími účinky může být pro vývoj dítěte devastující, na tom se shodují dětští onkologové, kteří mohou porovnat protonovou terapii s jinými metodami.

„Protonová terapie je moderní šetrná léčba nádorových onemocnění. Právě u dětských pacientů by tato léčba budoucnosti měla být využívána bez váhání “, říká ředitel oddělení radiační onkologie z Hospital of the University of Pennsylvania prof. James Metz. „ Nechápu, proč doktoři dobrovolně posílají děti na klasické ozařování, když tu máme účinnější a bezpečnější metodu “, pozastavuje se americký odborník.

V Praze dostaly šanci díky protonové terapii desítky dětí z celého světa. Čeští pacienti se setkali právě dnes u příležitosti Dětského dne. „ Přijít sem na návštěvu mě baví, ale do léčby se vrátit nechci “, vysvětluje desetiletý Mikuláš. Maminka slovenského pacienta zase popisuje, že léčbu protony jí doporučili slovenští odborníci a pojišťovna léčbu Matúšovi schválila během 48 hodin. Zajímá se o zkušenosti další maminky, která přijela se svým synem z Ruska. Malý Andrej je v léčbě už o nějaký krok napřed.

Že je protonová terapie především pro děti velkou šancí a významně ovlivňuje další život po léčbě potvrzuje i lékařka PTC MUDr. Barbora Ondrová, která o oba chlapce pečuje. „Oba jsou tu s nádory na mozku a u těchto diagnóz je právě protonový svazek nenahraditelný, dokáže proniknout cíleně a s milimetrovou přesností do nádoru a ušetřit okolní tkáně“.

 I děti, které jsou právě v léčbě si dokáží užít všechny atrakce, které pro ně Fond připravil společně se sponzory a přáteli protonového centra. Andrej se povozil na poníkovi, Matúš si dokonce užil i skákací hrad a Mikuláše nejvíc zajímalo tajemství výroby obřích bublin.

„Jsme rádi, když můžeme vidět děti, které se „dobrovolně “ vracejí na místo léčby, aniž by si připouštěly, že tu byly nemocné a jdou sem na návštěvu za svými kamarády. I díky situaci, která je v Česku kolem protonové terapie, tvoří pacienti a zaměstnanci protonového centra pomalu se rozrůstající rodinu. Rodinu, která se vzájemně podporuje, sdílí informace, zkušenosti a předává si sílu a naději “, uzavírá Dětský den Mirka Čejková.

Děkujeme firmám Unilever/Algida a Zátiší Catering za zmrzlinu a občerstvení, Eurodelta, Kreativáček.cz, za hračky a CE-IN za pomoc při organizaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…