V sobotu proběhnou nové volby do zastupitelstev obcí

10.06.2015 16:45

V sobotu 13. června 2015 proběhnou nové volby do zastupitelstev 22 obcí. Volit se bude v krajích Středočeském, Královéhradeckém, Pardubickém, Jihomoravském, Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském, jakož i v městské části Praha-Koloděje.

V sobotu proběhnou nové volby do zastupitelstev obcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna, ilustrační foto

Volby byly vyhlášeny v obcích Litostrov a Mělčany (Brno-venkov), Tvořihráz a Kravsko (Znojmo), Stanovice (Trutnov), Podmoky (Nymburk), Mrlínek (Kroměříž), Vikantice (Šumperk), Topolany (Vyškov), Srbeč a Všesulov (Rakovník), Zbuzany (Praha-západ), Chleby (Benešov), Bludov a Hlízov (Kutná Hora), Zlosyň (Mělník), Voděrady (Blansko), Kladníky (Přerov), Mladecko (Opava), Želivsko (Svitavy), Neveklovice (Mladá Boleslav) a v městské části Praha-Koloděje (hl. m. Praha).

„O 138 mandátů se ve 22 zastupitelstvech uchází celkem 378 kandidátů. Jejich průměrný věk je 44,5 roku. Kandiduje 125 žen, tedy třetina z celkového počtu kandidátů,“ uvedla Iva Ritschelová, předsedkyně Českého statistického úřadu. Většina kandidátů, konkrétně 315, vystupuje jako nezávislá. Pouze 5,3 % kandidátů je členem některé z politických stran.

Celkem bylo zaregistrováno 55 kandidátních listin, z toho 41 místních sdružení nezávislých kandidátů, 4 kandidátní listiny samostatných nezávislých kandidátů, 9 politických stran, hnutí a jedna kandidátní listina sdružení hnutí a nezávislých kandidátů. Ve čtyřech obcích byla zaregistrována pouze jedna kandidátní listina.

Volební místnosti budou otevřené v sobotu od 7 do 22 hodin. Okamžitě po jejich uzavření začne ČSÚ zpracovávat výsledky na základě zápisů předaných okrskovými volebními komisemi. „Průběžné výsledky lze sledovat prostřednictvím webových stránek volby.cz. Konečné výsledky by měly být k dispozici v neděli v ranních hodinách. V pondělí předloží ČSÚ zpracované výsledky a předepsanou závěrečnou zprávu ke schválení Státní volební komisi,“ doplnila Iva Ritschelová s tím, že samotnému zpracování předcházela zkouška, během níž se nevyskytly žádné technické potíže.

Další informace:

Jmenné seznamy a základní přehledy

Kandidáti dle politické příslušnosti

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…