VISA: Mobilní terminály jsou pro menší obchodníky katalyzátorem pro přijímání plateb kartou

22.06.2014 17:12

V posledním čtvrtletí se počet obchodníků v Evropě, kteří chtějí mít mobilní terminály na čipové karty, zvýšil o více než 60 procent. I v dalších měsících roku 2014 se o tuto službu očekává rostoucí zájem. Vyplývá to ze studie o přijímání nových platebních řešení, kterou zveřejnila asociace Visa Europe.

VISA: Mobilní terminály jsou pro menší obchodníky katalyzátorem pro přijímání plateb kartou
Foto: red
Popisek: VISA

Podle studie se v roce 2014 prudce zvýší využívání mobilních terminálů (mPOS – mobile point of sale) ze strany malých a středních obchodníků v Evropě. Menší obchodníci začnou přehodnocovat vztah k přijímání platebních karet, jakmile se s možnostmi mobilních terminálů důkladněji seznámí.

 „Menší obchodníci tradičně projevovali o platby kartami nižší zájem, to se však mění i v České republice. Například klasických platebních terminálů máme nyní po celé republice zhruba 100 tisíc a očekáváme, že do konce roku 2014 dosáhneme hranice sto deseti tisíc kusů. A to i díky naší celonárodní aktivitě zaměřené na rozvoj akceptační sítě, která má vedle zvýšení počtu terminálů u tradičních obchodníků za cíl otevřít nové sektory služeb, jako je doprava, parkování nebo oblast nápojových automatů. Mobilní terminály nám pomohou tuto nabídku doplnit a rozšířit tak akceptační síť u obchodníků,“ uvádí Marcel Gajdoš, regionální manažer Visa Europe pro Českou republiku a Slovenko.

Visa platební terminály v ČR

Rok

Počet terminálů (v tis.)

Počet transakcí (v tis.)

Objem transakcí (v Kč)

  1. čtvrtletí 2014

97 811

51 611 843

39 575 218

2013

91 771

138 930 988

115 981 006

2012

83 994

105 524 595

98 793 843

2011

74 615

80 803 084

79 947 731

Zdroj: Visa Europe, SBK

Výzkum, jehož se zúčastnilo přes dva tisíce menších obchodníků ve Velké Británii, Francii, Německu, Itálii a Polsku, potvrdil, že postoj těchto firem k přijímání platebních karet se mění. Zásadním důvodem změny v jejich postoji je to, že si uvědomily, jaký potenciál pro ně mají právě mobilní terminály. Někteří obchodníci nebyli mobilním terminálům původně příliš nakloněni, protože se domnívali, že jsou pro ně řešení na přijímání platebních karet příliš drahá a složitá. Po předvedení jejich funkcí však brzy změnili názor a pochopili, jak praktická a výhodná tato technologie může být.

“Jsou to právě mobilní terminály, které pomohly rozptýlit pochybnosti o přijímání plateb kartou. Pro menší podniky jsou jako dělané – ať už tyto firmy přijímají platby ve svých provozovnách nebo v terénu. Jakmile se malé podniky více seznámí s výhodami a praktičností mobilních terminálů, budeme svědky dalšího nárůstu zájmu. Tento trend začal nabírat na obrátkách už v poslední čtvrtině roku 2013, a jak ukazuje i studie Visa Europe, během roku 2014 by měl dále stoupat,“ dodává Marcel Gajdoš.

Mobilní terminály představují pohodlný a ekonomický způsob, jak proměnit chytrý telefon nebo tablet na bezpečný platební terminál. Řešení funguje prostřednictvím chytrého telefonu či tabletu prodejce, a proto umožňuje mobilní a jednoduché použití v prodejních stáncích, na festivalech nebo při dodávkách zboží domů. Technologie tedy pomáhá rozšířit přijímání karet a zpřístupnit
je i pro malé podniky a menší prodejce, kteří dříve neměli možnost přijímat platby kartami Visa.

K hlavním zjištěním výzkumu patří:

  • Více než čtvrtina menších firem, které se zúčastnily šetření, projevila zájem pořídit si mobilní terminál v následujících šesti měsících.
  • Většina respondentů označila za jedinečnou výhodu to, jak snadno se mobilní terminál používá (výsledky dle jednotlivých zemí: 74 % respondentů ve Francii, 73 % v Německu, 63 % ve Velké Británii a v Polsku, 59 % v Itálii).
  • Za nejdůležitější vlastnost je považována bezpečnost, těsně za ní následuje vyhovění požadavkům příslušného odvětví a možnost přijímání všech významnějších typů karet.
  • Téměř polovina respondentů v Německu se domnívá, že mobilní terminál by mohl zvýšit prodej, protože zákazníci nebudou omezeni množstvím hotovosti, kterou mají v době nákupu
    u sebe.
  • V Itálii věří 45 % respondentů, že mobilní terminál by jim pomohl zlepšit cash flow, protože by umožnil, aby dostali rychleji zaplaceno.

Výzkum rovněž potvrdil, že zájem o mobilní terminály je přibližně stejný ve všech oborech. Rozhodujícím faktorem není odvětví, ale spíše to, jakou formou daný podnik přijímá platby – převažují zejména ty firmy, u nichž je nejčastějším typem platby osobní transakce.

V současnosti v Evropě funguje 25 řešení mobilních terminálů a některé přední banky spustily pilotní fázi užívání mobilních terminálů, v jejímž rámci má být do podzimu tohoto roku zprovozněno 30 projektů nového programu pro čipové karty – nejnovějším přírůstkem je Barclaycard ve Velké Británii.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…