VLS se na Silvě Regině prezentují vítězným stánkem ze studentské soutěže

03.04.2016 16:11

Dřevěná kruhová stavba, symbolizující průřez kulatinou s letokruhy, bude až do následujícího čtvrtka reprezentovat státní podnik Vojenské lesy a statky ČR, s. p. na brněnském výstavišti v rámci největšího lesnického a mysliveckého veletrhu ve střední Evropě SILVA REGINA. Výstavní stánek vznikl podle vítězné studie ze studentské architektonické soutěže, kterou státní podnik vypsal ve spolupráci s Nadací dřevo pro život.

VLS se na Silvě Regině prezentují vítězným stánkem ze studentské soutěže
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Autory návrhu jsou studenti Magdaléna Grygarčíková, Ondřej Chvála, Petra Ončová a Michal Rec ze stavební fakulty Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava. Za vítězství v architektonické soutěži obdrželi finanční prémii 35 tisíc korun a v neděli jim na brněnském výstavišti ředitel VLS Josef Vojáček v rámci realizace jejich studie předá pamětní plakety.

Smyslem studentské architektonické soutěže byla společná snaha lesnické společnosti a nadace o podporu využívání dřeva jako materiálu z obnovitelných zdrojů.

„Chtěli jsme, aby mladí architekti intenzivněji uvažovali o využívání dřeva při své práci. Dřevoje obecně má v českém stavebnictví výrazně menší prostor, než je tomu v okolních zemích. Proto bylo logickou podmínkou soutěže, že se musí jednat o dřevostavbu. Na začátku jsme se báli, zda ze soutěže získáme realizovatelný návrh, na konci jsme si téměř nemohli vybrat,“ řekl ředitel VLS Josef Vojáček.

Studentské architektonické soutěže se zúčastnilo dvaapadesát studentů z osmi fakult šesti českých vysokých škol. Z jejich pera se sešlo celkem 29 návrhů.

„Zájem nás doslova ohromil, soutěže se zúčastnili studenti ze všech tuzemských fakult, které vyučují stavitelství. Za nás jde o skvělý výsledek, který dokazuje, že dřevo mladou generaci stavařů jako materiál zajímá,“ dodal ředitel Nadace dřevo pro život Stanislav Polák.

Ze soutěže Vojenské lesy a statky vybraly i další studie, které se možná dočkají realizace. U studie Jana Stuchlíka z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně a architektonického konceptu Marka Nováka a Matěje Matyáše, kteří reprezentovali stavební fakultu ČVUT, státní podnik uvažuje o jejich využití pro stavbu informačních center.

Vojenské lesy a statky ČR, s. p. se na veletržním stánku v rámci mezinárodní výstavy SILVA REGINA 2016 budou prezentovat především jako správce šesti unikátních přírodních lokalit v Čechách a na Moravě.

„Novelou zákona o optimalizaci vojenských újezdů se od letošního roku řada těchto lokalit otevřela veřejnosti. Nejde jen o nově vzniklou CHKO Brdy, ale i o další významná území vyčleněná ze stávajících výcvikových prostor. Chceme tyto lokality veřejnosti více přiblížit, chceme představit také akce a programy, které zde připravujeme. A vedle toho budeme tradičně prezentovat naši nabídku poplatkových lovů,“ dodala šéfka marketingu VLS Pavla Kasslová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…