Vánoce na dluh? Pro mnoho Čechů samozřejmost

02.12.2019 13:33

Vánoce a dluhy u nás v České republice patří k sobě stejně jako kapr a bramborový salát. Mnoho Čechů má pocit, že bez úvěrů nedokážou svátky ustát. Se splácením mají ale často problémy. Jak se vyhnout komplikacím a nevýhodným nabídkám?

Vánoce na dluh? Pro mnoho Čechů samozřejmost
Foto: Shutterstock
Popisek: Půjčky - ilustrační foto

Chcete půjčku na dárky? Jasně, proč ne!

Hory jídla, cenné dary, drahá výzdoba – zdá se, že takto dnes mnoho lidí definuje kouzlo Vánoc. Ne každý na to ale má. Potom může nastat dvojí situace. V prvním případě se rodina spokojí s tím, na co vystačí výplata nebo úspory s rizikem, že Vánoce nebudou z hlediska moderních nároků úplně dokonalé a že možná někteří členové domácnosti zažijí pod stromečkem mírné zklamání.

V druhém případě „hlava rodiny“ něco takového nepřipustí a raději sáhne po vnějším zdroji financí, aby zajistila harmonický Štědrý den. Tímto způsobem situaci podle průzkumů řeší už téměř pětina Čechů. V reálu to ale může být i mnohem víc. Právě před koncem roku je totiž o úvěry – a zejména o rychlé nebankovní půjčky – zcela nebývalý zájem.

Vánoce do 10 tisíc

Okolo 90 % obyvatel české kotliny utratí za dárky k Vánocům pod 10 000 Kč. Průměrná útrata za tyto položky pak u nás činí necelých 6 tisíc korun. Pro téměř 20 % populace jsou svátky těžkou finanční zátěží. Vzhledem k tomu, že spousta domácností má jen minimální úspory, může se i pár tisíc za Vánoce změnit v problém. Řada lidí se ale chce rozšoupnout ještě mnohem víc a vánoční útraty jdou i do desítek tisíc korun.

Oblíbená úvěrová řešení

Mezi úvěrovými službami jsou nejpopulárnější spotřebitelské půjčky, splátkové nákupy a také rychlé a drobné půjčky s krátkou dobou splatnosti. Lidé ale často řeší problém s nedostatkem prostředků na poslední chvíli. Pak se impulzivně uchylují i k nevýhodným nabídkám, případně se nechají nalákat na promo akci bez toho, aby znali detailně její podmínky.

Jak si vybrat půjčku?

Chystáte-li se vzít si půjčku, rozhodně se nevrhejte do podepisování smluv s horkou hlavou. I když vás možná tlačí čas, dopřejte si ho dostatek, abyste mohli porovnat půjčky a dobře si vybrat. Věnujte dostatek pozornosti samotnému poskytovateli. Vybírejte půjčky od ověřených a známých společností. Především ale vždy dobře čtěte podmínky. Zaměřte se nejen na úroky, ale zejména RPSN a taky na případné sankce.

Alternativa jménem Zonky

Pokud rádi zkoušíte moderní věci, možná vás zaujme i relativně nová a neotřelá služba Zonky na P2P půjčky. Jde o platformu, přes kterou můžete získat finance, které vám chybějí. Od klasického úvěru se celá služba liší v tom, že si peníze půjčujete od investorů, kterými jsou běžní lidé.

Systém je přehledný a půjčit si můžete 20 000 až 750 000 Kč s úrokem od 3,99 %. Nabídky jsou obecně výhodné a podmínky jsou v mnoha ohledech příznivější, flexibilnější a lidštější než u tradičních poskytovatelů. Půjčit si na Vánoce od jiných lidí je zajímavým řešením, ale opět u něj platí, že je nutné si vše předem pořádně spočítat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …