Vánoční trhy pod kontrolou ČOI

12.12.2015 15:42

První prosincový víkend otevřel v řadě měst vánoční trhy a s nimi monitorovací akce České obchodní inspekce v regionech.

Vánoční trhy pod kontrolou ČOI
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Jako jedni z prvních mají inspektoři poznatky o situaci na vánočním trhu v Olomouci. Kromě stánků s tradičními vánočními nápoji a občerstvením kontrolovali i značení textilu, vánočních dekorací a svíček, prodej kosmetiky, pyrotechniky a dalšího zboží.  „Jsem rád, že mám pro spotřebitele pozitivní zprávu. V průběhu kontrol 21 prodejních míst jsme kromě běžných nedostatků nezjistili žádné závažné porušení ani nenalezli výrobky, u nichž by vzniklo podezření, že jsou nebezpečné. V kontrolách trhů a tradičního vánočního prodeje na území celého regionu však budeme pokračovat až do Silvestra,“ řekl Boris Stabryn, ředitel inspektorátu ČOI se sídlem v Ostravě.

Kontroly vánočních trhů zahájili inspektoři ČOI Inspektorátu Moravskoslezského a Olomouckého ve dnech 4. a 5. 12. 2015 v Olomouci. V průběhu  21  kontrol zjistili různá porušení v 6  případech (29 %). Zaměřili se na stánky s punčem a občerstvením, nabídku textilních výrobků, vánočních dekorací a svíček, prodej kosmetiky, pyrotechniky a dalšího sortimentu tradičně nabízeného na vánočních trzích.

Kromě neúplných údajů na dokladu o koupi, porušení zásad poctivosti prodeje a používání měřidla bez platného úředního ověření zjistili inspektoři, že jeden prodávající nesprávně řešil reklamaci a dva prodejci neměli nabízené textilní výrobky řádně označeny. Jejich prodej byl do doby zjednání nápravy zakázán. Jednalo se 39 kusů výrobků v celkové hodnotě 8420 Kč. Při kontrolách nebylo nalezeny žádné nebezpečné výrobky.

Zjištěné nedostatky byly vyřešeny ve třech případech pokutou příkazem na místě v celkové výši 3000 Kč, další tři hříšníky čeká správní řízení. Přes tato opatření se jednalo se o méně závažná zjištění, což je pro spotřebitele dobrá zpráva. Jako každý rok budou kontroly vánočních trhů pokračovat v dalších městech a obcích na území působnosti Inspektorátu Moravskoslezského a Olomouckého až do Silvestra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…