Vědecké centrum AdMaS má zajištěnu budoucnost

05.11.2014 8:53

Vědecké centrum AdMaS zaměřené na výzkum a vývoj pokročilých stavebních materiálů, konstrukcí a technologií, které vzniká na fakultě stavební brněnského VUT, dosáhlo dalšího úspěšného milníku.

Vědecké centrum AdMaS má zajištěnu budoucnost
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Centrum bylo úspěšné ve 3. kole veřejné soutěže programu Národní program udržitelnosti. Jedná se o program  Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy určený na dlouhodobé financování vznikajících vědeckých center. Vznikající centra, která budou zahajovat svůj plný provoz od 1.1.2015, dostala v rámci uvedené soutěže možnost podat dlouhodobé výzkumné záměry na příštích pět let. Jednotlivé projekty byly přísně hodnoceny nezávislými hodnotiteli, přičemž nárok na podporu z národního programu udržitelnosti není automatický. Méně úspěšná centra podporu neobdrží a hrozí jejich zánik. V třetím kole výzvy podalo svůj projekt 19 vznikajících center. V této velmi ostré konkurenci se brněnské centrum AdMaS umístilo na 4. místě tabulky hodnocení. Na příštích pět let obdrží z národního programu udržitelnosti podporu ve výši 143.011 tis. Kč. Zbylou sumu do celkového provozního rozpočtu 353.370 tis. Kč si bude muset centrum zajistit prostřednictvím dalších grantů a spolupráce na výzkumu s privátními subjekty.

„Tento výsledek jasně dokládá, že i přes počáteční obtíže začíná centrum naplňovat své cíle. Hodnotitelé se totiž nezabývali jenom plány do budoucna, ale část hodnocení byla založena i na dosavadních výsledcích. Počáteční zpoždění projektu může způsobit, že nebude pořízeno veškeré plánované přístrojové vybavení. Tato skutečnost by však neměla mít vliv na dosahování budoucích plánovaných výsledků jako celku," uvedl ředitel centra Zdeněk Dufek.

 Projekt výstavby centra nyní vstoupil do závěrečné fáze. Probíhá proces kolaudace nového areálu na Purkyňově ulici pod Palackého vrchem a na konci listopadu započne stěhování přístrojů. Současně ještě dobíhají veřejné zakázky na vybavení centra. V prvním čtvrtletí 2015 má být zahájen plný provoz v novém areálu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…