Vědí Češi, co je to osteoporóza a jak jí předejít?

20.10.2016 17:11

Osteoporóza je nemoc, kterou aktuálně trpí ve světě více než 200 miliónů lidí a díky které vzroste do roku 2050 počet zlomenin kyčelního kloubu u mužů o 310 % a u žen o 240 %.

Vědí Češi, co je to osteoporóza a jak jí předejít?
Foto: pixabay.com
Popisek: Ruka v sádře, ilustrační foto

Proto letošní Světový den osteoporózy, který připadá na 20. října, má za cíl informovat veřejnost o prevenci, diagnostice a léčbě tohoto zákeřného onemocnění kostí. Důležitou roli při prevenci tohoto onemocnění hrají vitamíny K2 a D3, které jsou klíčové pro správné vstřebávání vápníku. 

#MilujSvojeKosti – chraň svoji budoucnost

Právě toto heslo zvolila Mezinárodní nadace pro osteoporózu (IOF) jako hlavní odkaz letošní kampaně. Díky světovému dni osteoporózy se lidé mohou dozvědět více informací o prevenci, diagnostice a léčbě tohoto tichého zabijáka. Alespoň v tento den by se mělo více mluvit o rizicích a komplikacích spojených s tímto onemocněním, které má stále stoupající tendenci. „Důvodem je nejen pasivní životní styl, ale i špatná strava a celkové podceňování onemocnění. Například i po několikaleté osvětě se stále mnoho lidí domnívá, že osteoporóza jednoduše patří ke stáří a nedá se s ní nic dělat. Tohle ovšem není pravda,“ vysvětluje Dr. Ingrid Oppenbergerová ze společnosti BIOMIN a.s.

Jen vápník nestačí

Vápník je základní stavební složkou kostí a stejně tak je důležitý pro činnost srdce, svalů, nervů a je důležitý při prevenci proti sraženinám v krvi. Jakmile dojde k dlouhodobému poklesu hladiny vápníku v krvi, tělo si ho doplní z kostí. Kosti jsou tedy zásobárnou vápníku, odkud si ho v případě potřeby tělo odebere.

„Doporučená denní dávka vápníku závisí na věku, pohlaví a jiných faktorech. Žena potřebuje vyšší dávku ve chvíli, kdy je těhotná, kojí nebo je v menopauze,“ říká Dr. Ingrid Oppenbergerová a dodává: „Aby se vápník dostal tam, kde ho je potřeba, je důležité přijímat nejen přírodní vápník, ale i vitamíny K2 a D3.“ Vitamín K2 dohlíží na to, aby se vápník dostal do kostí a zubů a vitamín D3 zabezpečuje samotné vstřebávání vápníku do krve.

Nechcete mít ve vyšším věku osteoporózu? Víme, jak na to!

Rozvoj osteoporózy se dá do určité míry ovlivnit prevencí, správnou výživou, pohybem a dostatečným příjmem přírodního vápníku spolu s vitamíny K2 a D3, jejichž úloha je lidem zatím neznámá. Právě proto vznikl edukační program s názvem Jsem stále kost. Kromě základních informací o osteoporóze zde lidé naleznou informace o důležitosti příjmu vápníku v období těhotenství, dozvědí se, co dělat v případě alergií na mléko a mléčné výrobky a jak se vypořádat se zlomeninami.

Získají zde informace o možnostech doplnění vápníku v případě stravovacích problémů jako je anorexie nebo bulimie, či celiakie. Na stránce funguje i bezplatná poradna odborníka. „V rámci projektu ‚Jsem stále kost´ jsme nově po celé České republice začali zdarma nabízet měření hustoty kostí ve vybraných lékárnách. O aktuální nabídce měření se zájemci dozvědí na našich facebookových stránkách. Toto měření již delší dobu probíhá i na Slovensku, kde jsme odhalili osteoporózu nejen u starších lidí, ale překvapila nás i u mladých, kteří si vyšetření nechali provést jen ze zvědavosti. Důvodem, může být nejen špatná strava, málo pohybu a pobytu na slunci, pití slazených a kolových nápojů, ale i poruchy výživy či nedostatek vitamínů K2 a D3,“ říká Dr. Ingrid Oppenbergerová.

Základní informace o osteoporóze

• Osteoporóza je metabolické onemocnění kostí, při kterém ubývá množství kostní hmoty, a vznikají poruchy struktury kostí, čímž se zvyšuje riziko zlomenin.

• Kritickým obdobím pro její vznik jsou zejména období menopauzy a stáří.

• Ve světě trpí osteoporózou více než 200 miliónů lidí.

• Každé 3 vteřiny si někdo na světě zlomí kost kvůli osteoporóze.

• Každá třetí žena a každý pátý muž nad 50 let má zkušenost s osteoporotickou zlomeninou.

• Na následky zlomeniny krčku stehenní kosti zemře více žen než na rakovinu vaječníků, dělohy a děložního čípku dohromady.

• Riziko fraktury u mužů je o 27 % vyšší než riziko, že bude mít rakovinu prostaty.

• Odhaduje se, že do roku 2050 vzroste počet zlomenin kyčelního kloubu u mužů o 310 % a u žen o 240 %.

• 50 % lidí, kteří už měli jednou osteporotickou zlomeninu, bude mít i další.

Zdroj: International Osteoporosis Foundation a www.jsemstalekost.cz

Jak se osteoporóza projevuje?

• Všímat byste si měli netypické bolesti páteře, která se zhoršuje při pohybu a zatížení.

• Prudké bolesti obvykle vznikající náhle, při rychlém pohybu, nejčastěji v oblasti dolní hrudní a křížové páteře, vystřelující směrem do břicha a dolních končetin.

• Osteoporóza vede i k deformaci obratlů, často se projeví jejich zlomeninou po malém úraze.

• Příznakem může být i zmenšení tělesné výšky.

• Nemoc můžete lehce odhalit při preventivním denzitometrickém vyšetření, které vám prozradí, jak pevné máte kosti.

Osteoporóza není jen nemocí žen, týká se i mužů!

Na prevenci nikdy není pozdě. Ideální je začít se o zdraví svých kostí starat okamžitě, nezáleží na tom, kolik vám je let. Osteoporóze se dá předcházet. Děti by měly mít dostatek pohybu, výživy s vysokým obsahem vápníku a je třeba myslet i na pravidelné doplňování vitamínu D3 formou přírodního vitamínového doplňku.

Kritickým obdobím pro vznik osteoporózy a její první projevy se u žen objevují začátkem menopauzy a u mužů kolem 55 let věku. Dospělí by měli k přírodnímu vápníku přidávat i vitamín D3 a vitamín K2, které pomáhají vápník vstřebat a následně ho nasměrují přímo do kostí a zubů a zabrání usazování vápníku do cév a 

měkkých tkání.

6 kroků ke zdravým kostem a budoucnosti bez zlomenin

1: Pravidelně cvičte – ideální je cvičení s vlastní vahou těla, posilování svalů a balanční trénink.

2: Dopřejte si tu správnou výživu – pro kosti je nejdůležitější vápník a vitamín D3.

3: Pozor na zlozvyky – udržujte si správnou váhu, vyhněte se kouření a nadměrnému pití alkoholu.

4: Zjistěte si, jaké máte riziko osteoporózy – upozorněte svého lékaře v případě, jestliže jste utrpěli zlomeninu, máte nemoc ovlivňující zdraví kostí nebo užíváte léky ovlivňující kosti.

5: Otestujte se a podstupte léčbu, pokud je to potřebné – jestliže patříte k lidem s vysokým rizikem osteoporózy, řešte to.

6: Pravidelně užívejte vitamín K2 a D3 formou výživového doplňku.

Doporučení podle International Osteoporosis Foundation a www.jsemstalekost.cz

Chcete být stále kost?

Chceme, aby Češi měli zdravé kosti, proto se společnost BIOMIN a.s. snaží o vzdělávání a prevenci prostřednictvím projektu Jsem stále kost. Na stránce www.jsemstalekost.cz se můžete dozvědět více informací o přírodním vápníku a o tom, jakou úlohu hrají v procesu vstřebávání vitamíny K2 a D3. Slovenská společnost BIOMIN a.s. rozšířila svou působnost i na Českou republiku, kde ve vybraných lékárnách organizuje měření hustoty kostí zcela zdarma. Informace o aktuálních měřeních denzitometrie získáte na Facebooku Jsem stále kost.

Veškeré informace naleznete na www.jsemstalekost.cz a na Facebooku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…