Veřejný ochránce práv: I při zkušební jízdě musí mít řidič od auta doklady

07.10.2019 17:56

Pokud se zájemce o koupi automobilu rozhodne pro zkušební jízdu, měl by se ujistit, že během ní bude vozidlo opatřeno přidělenými registračními značkami a u sebe bude mít tzv. malý technický průkaz a zelenou kartu povinného ručení. V opačném případě totiž řidiči hrozí nejen pokuta, ale i zákaz řízení.

Veřejný ochránce práv: I při zkušební jízdě musí mít řidič od auta doklady
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Pravidlo, že vozidlo smí být provozováno na pozemní komunikaci jen s platnými registračními značkami a s pojištěním odpovědnosti, je obecně známé. Málokdo na to ale myslí, když podniká jen krátkou zkušební jízdu před nákupem vozidla. Pokud vozidlo není opatřeno přidělenými registračními značkami, případně prodejce nepředá zájemci o vůz před zkušební jízdou malý technický průkaz a zelenou kartu povinného ručení, nebo je u sebe nemá v roli spolujezdce, je podle zástupce ombudsmanky velmi neobezřetné s vozidlem na zkušební jízdu vyjet. Za přestupek řízení vozidla, na němž nejsou řádně umístěny registrační značky, totiž řidiči hrozí pokuta ve výši 5000 – 10000 Kč a také zákaz řízení na dobu od 6 do 12 měsíců.

Přesně do této situace se dostal zájemce o vůz z autobazaru. S vybraným vozidlem se chtěl na zkoušku projet. Prodejce nic nenamítal, předal mu klíče od auta a instruoval ho, jakou trasu může projet, protože sám s ním nejel. Upozornil také zájemce na přítomnost policejní hlídky na zvolené trase, což muž považoval za upozornění, že má dodržovat rychlostní předpisy. Na zpáteční cestě policie muže zastavila a chtěla vidět doklady od vozu. Muž policistům vysvětlil, že jde jen o zkušební jízdu a veškeré informace k vozidlu jim může předat prodejce z blízkého autobazaru. V autobazaru se ale ukázalo, že vozidlo nemá sjednané povinné ručení a panují kolem něj i další nesrovnalosti, kterým se policisté věnovali. Muže nicméně upozornili, že přestože mu prodejce vědomě poskytl nepojištěný vůz, také on sám se dopustil přestupku, když takový vůz řídil. Muž byl smířený s tím, že dostane pokutu. Větší riziko však představuje to, zda na vozidle byly správné registrační značky. V tomto případě se mělo jednat o cizozemské převozní značky. Pokud správní orgán stěžovateli prokáže, že se přestupku dopustil alespoň ve formě nedbalosti, hrozí mu i uložení zákazu řízení na dobu minimálně 6 měsíců.

 „Ačkoli vnímám lidskou stránku případu, tak z pohledu práva není příliš prostoru pro to, aby správní orgán řízení o přestupku zastavil,“ hodnotí tento nešťastný případ zástupce ombudsmanky. Danou situaci totiž nelze omlouvat neznalostí, protože povinnost řidiče řídit vozidlo pouze s řádně umístěnými registračními značkami a mít u sebe doklady o vozidle a povinném ručení, je obecně známá a samozřejmá.

Správní řízení o přestupku ještě neskončilo, takže zástupce ombudsmanky mohl muži pouze doporučit, aby pro svou účinnou obranu v řízení zvážil právní pomoc advokáta. Pokud by úřad rozhodl o vině za přestupek, má muž možnost se ještě bránit odvoláním a pak případně správní žalobou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …