Veřejný ochránce práv: Vysoké poplatky za vjezd do areálu nemocnic

07.12.2017 10:16

Zástupce ombudsmanky zaznamenal v poslední době dotazy a stížnosti na vysoké platby požadované za vjezd osobními auty do areálů nemocnic.

Veřejný ochránce práv: Vysoké poplatky za vjezd do areálu nemocnic
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Doprava pacienta na vyšetření do nemocnice autem je mnohdy nezbytná a nezbytný je i doprovod pacienta. Pokud vyšetření v nemocnici trvají delší dobu, částka požadovaná za vjezd autem do reálu nemocnice se pak ale může pohybovat v řádu několika set korun. Pro některé lidi to může být velmi obtížně zaplatitelné.

„Chápu, že areály nemocnic nejsou vhodným místem pro zbytečné a zejména dlouhodobé parkování řidičů a že je nezbytné vjezd osobních vozidel do těchto prostor regulovat. Na druhou stranu ale nelze přehlédnout, že v určitých případech by pro některé lidi mohla vysoká částka za parkování komplikovat nezbytnou dopravu pacienta k vyšetření a mohla by představovat překážku v zajištění nezbytné lékařské péče,“ hodnotí existující problém zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček.

Ředitelství nemocnic i ministerstvo zdravotnictví by podle něj měly tuto situaci řešit. Měly by hledat způsob jak zajistit, aby v případech nezbytného doprovodu pacientů u osob, u nichž to jejich sociální situace vyžaduje, mohla být částka požadovaná za vjezd do areálu nemocnice podstatně snížena nebo i prominuta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…