Visa: V Česku kartou nejraději platí Rusové

18.12.2014 15:15

Nejvíce u nás používají kartu Rusové, Němci a Slováci. Více než 60 procent z nich kartou platí u obchodníka.

Visa: V Česku kartou nejraději platí Rusové
Foto: red
Popisek: VISA

Návštěvníci z Ruské federace utratili od září 2013 do srpna 2014 kartami Visa v České republice zhruba 7 miliard korun, druzí Němci bezmála 5,5 miliard a třetí Slováci kolem 3,5 miliardy. První pětici nejaktivnějších držitelů karet Visa uzavírají občané Velké Británie a USA.

Jen za letošní srpen cizinci zaplatili kartou za zboží a služby bezmála čtyři miliardy korun. V srpnu roku 2013 to bylo zhruba 3,4 miliardy. „Česká republika je dlouhodobě oblíbenou destinací především pro bohatší ruskou klientelu, která je zvyklá využívat karty. Dá se však očekávat, že ekonomické sankce Evropské unie vůči Rusku, k nimž se připojila i naše země, a zejména pak turbulentní propad hodnoty rublu v uplynulých dnech statistikami pro další rok výrazně zamíchají. Za pozornost určitě stojí i to, že na sousedním Slovensku jsou nejaktivnější čeští držitelé karet, poté návštěvníci z Velké Británie a Německa. Rusko je až na devátém místě,“ informuje regionální manažer Visa Europe pro Českou republiku a Slovensko Marcel Gajdoš.

V Česku se kartou především platí, na Slovensku vybírají peníze

Přes 60 procent cizinců na území České republiky kartou platilo zboží či služby u obchodníků, dalších 32 procent využilo kartu k výběru z bankomatu. Odlišná situace je na Slovensku, kde vybírá peníze z bankomatu 47 procent cizinců a pouze 39 procent platí kartou u obchodníků. Statistiky pro oblast e-commerce se také liší. Zatímco v českých e-shopech nakupuje pouze šest procent cizinců, na Slovensku jsou zahraniční turisté v tomto ohledu aktivnější – platbu kartou v tamních e-shopech využívá 13 procent z nich.

Ze statistik jasně vyplývají rozdíly mezi domácím a slovenským trhem z hlediska používání platební karty. „Česko má oproti svému východnímu sousedovi výrazně rozvinutější síť obchodů a prodejen, kde se dá kartou platit. Aktuálně je v České republice necelých 90 tisíc provozoven, kde lze zaplatit kartou. Terminály totiž mají nejen velcí obchodníci, ale rovněž i ti menší. Známe případy malých živnostníků, kteří si platební terminál zavedli např. v cukrárně. Slovensko je naopak pružnější ohledně nakupování na internetu. Zatímco v Čechách nabízí možnost platby kartou pouze 17 procent e-shopů, na Slovensku je to téměř 33 procent,“ dodává regionální manažer Visa Europe pro Českou republiku a Slovensko Marcel Gajdoš.

O asociaci Visa Europe

Visa Europe je asociace zabývající se platebními technologiemi, kterou vlastní a provozují členské banky a další poskytovatelé platebních služeb ve 37 zemích Evropy.

Visa Europe vyvíjí nejmodernější technologie a vytváří infrastrukturu umožňující elektronické platby milionům evropských zákazníků, podniků i vlád. Její členové nesou odpovědnost za vydávání karet, registraci prodejců a stanovování výše poplatků pro držitele karet a obchodníky.

Asociace Visa Europe poskytuje vysoko objemový a zároveň nízkonákladový obchodní model, který svým členům nabízí široké spektrum služeb. Přebytek jejích investic je znovu reinvestován do podnikání podniku a zároveň použit ke zhodnocení kapitálu a rezerv.

V Evropě je nyní vydáno 500 milionů karet Visa, přičemž každé euro z 6,50 eur je utraceno právě touto kartou. Téměř 80% objemu společnosti Visa Europe tvoří debetní karty. Do září loňského roku byly tímto typem karty utraceny 2 biliony eur, přičemž útraty v místech prodeje se zvedly o 8,5% na 1,4 bilionu eur.

Roční útraty prostřednictvím online nakupování se poprvé vyšplhaly na 240 miliard eur, což je meziroční nárůst od 20%.

Asociace Visa Europe byla založena v roce 2004. Je nezávislá na organizaci Visa Inc. a má exkluzivní, nezrušitelnou a trvalou provozní licenci v rámci Evropy. Obě společnosti fungují s cílem zajistit bezchybné globální platby Visa. Jakožto specializovaný evropský platební systém dokáže Visa rychle a pružně reagovat na konkrétní požadavky evropských bank a jejich klientů – držitelů karet i obchodníků. Zároveň efektivně pomáhá naplňovat cíl Evropské komise tj. vytvoření skutečného vnitřního platebního trhu. Více informací na www.visaeurope.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…