VoZP ČR – pojišťovna pokroku a nových technologií

04.05.2014 13:39

Vojenská zdravotní pojišťovna ČR opět drží krok s vývojem nových technologií v medicíně a nezdráhá se okamžitě jednat ve chvíli, kdy se na trhu objeví nový, účinnější a samozřejmě ověřený lék, medicínský postup, nebo možnost poskytnout pacientovi nový komfort při léčbě, s minimálními vedlejšími účinky a lepší perspektivou jeho zapojení do normálního života.

VoZP ČR – pojišťovna pokroku a nových technologií
Foto: red
Popisek: Vojenská zdravotní pojišťovna

„Je to jedna z našich hlavních strategií,“ říká generální ředitel VoZP ČR Karel Štein, „použití nových technologií v medicíně je účinnější, pro pacienta přijatelnější a ve finále i levnější. Pojďme ve zdravotnictví šetřit i aktivně, nejenom pasivně škrtat výdaje.“

Pojišťovna se přihlásila k nové metodě léčby plicní arteriální hypertenze a ihned jí zařadila do svého sazebníku, čímž umožnila všeobecné užití pro své pojištěnce.  Pacienti, kteří mají vysoký krevní tlak v plicních cévách a jsou tak ohroženi na životě dostávají novou, mnohem příjemnější a pohodlnější léčbu než byla ta, kterou užívali doposud.  Kardiologové v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) jsou s novou metodou léčby opět první ve střední a východní Evropě.  Začali pro pacienty s plicní arteriální hypertenzí používat nový druh katetru, přes který dostávají léky přímo do srdce.

Jde o onemocnění, které je charakterizováno vysokým krevním tlakem v plicních cévách. Ten, pokud je dlouho neléčený, vede ke zhoršení práce pravé srdeční komory. Obecně vzato je to onemocnění s nebezpečným průběhem  a pokud se neléčí, může být průměrné přežití pacienta necelé tři roky, a to za značných individuálních potíží. Při včasné diagnóze lze ale výrazně ovlivnit kvalitu života nemocných a i jeho délku.

Nový katetr se zavádí pomocí unikátního navigačního systému do centrálního žilního řečiště periferní cestou prostřednictvím vpichu do žíly na paži.  Jeho profesní označení je PICC  a pro dlouhodobě nemocné je mnohem výhodnější a méně zatěžující organizmus, než dosud užívaný systém. Při dobré spolupráci s pacientem může být zavedený až rok, což oproti třem až čtyřem týdnům v případě dosud užívaného systému znamená mnohem větší komfort pro nemocného a to se odráží i v nákladech. Finanční úspora je značná a spolu s dobrými výsledky léčby a jejím lehčím průběhem u pacienta, jsou  všechna tato tři kritéria důvodem pro okamžité zařazení této metody do sazebníku VoZP ČR a poskytnutí této technologické novinky svým klientům.

Jaroslav Michal

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VoZP

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…