VoZP ČR v tuto chvíli nemá konkurenci

16.10.2013 8:00

Nebylo možné si v poslední době nepovšimnout kroku Vojenské zdravotní pojišťovny ČR, který rozvířil veřejné mínění jak odborné, tak i laické veřejnosti.

VoZP ČR v tuto chvíli nemá konkurenci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Malého kroku z hlediska národohospodářského, velkého kroku z pohledu pojištěnců VoZP ČR. Tato zdravotní pojišťovna uzavřela za výhodných finančních podmínek jako první dlouhodobou smlouvu s pražským protonovým centrem na léčbu některých druhů nádorů nejmodernější technikou, která je v současné době ve světě k dispozici. Doufejme, že nezůstane jedinou, ale hradby byly prolomeny. Skupina soukromých subjektů postavila v areálu nemocnice Bulovka protonové centrum na léčbu rakoviny v hodnotě cca dvě miliardy korun. Jedno ze dvou nejmodernějších na světě. Doposud se v něm léčili především zahraniční klienti a samoplátci z ČR. Ze strany českých zdravotních pojišťoven jakoby nebyla potřeba tuto možnost poskytnout i široké české veřejnosti, jakoby u nás tyto specifické druhy nádorů nebujely, ačkoliv se ve výskytu rakoviny pravidelně umisťujeme na prvních příčkách pomyslného žebříčku. Jakýsi nepochopitelný nezájem vyvěral zejména ze sporu mezi tímto centrem a největší naší zdravotní pojišťovnou, tedy VZP. Že by VZP šetřila na svých klientech, aby mohla splatit svou nesmyslnou dvoumiliardovou investici do systému IZIP? Tyto peníze se rozpustily v kapsách zainteresovaných a VZP jakoby natruc občas poslala některého potřebného ze svých pojištěnců na léčbu do Mnichova, kde obdobné protonové centrum existuje už deset let, tedy také disponuje o deset let starší technologií, než nové centrum v Praze. Prý jí to vyjde levněji, a tak pojištěnče se zhoubným nádorem cestuj. My máme svůj IZIP.

Protože jsme v Česku, chovaly se ostatní zdravotní pojišťovny, jakoby také měly svůj IZIP. V protonovém centru se tak nadále léčili především zahraniční klienti a tu a tam někdo z bohatších Čechů, který si léčbu mohl sám zaplatit. VoZP ČR však ukázala, že má svůj vlastní názor, že se dokáže pohybovat v konkurenčně nastaveném prostředí, že žádný svůj vlastní IZIP nemá a může tak postupovat ve prospěch svých vlastních pojištěnců, chudých, bohatých, dospělých i dětí. V současné době už se každý její klient, pokud to diagnóza stanoví, může léčit v pražském protonovém centru bez omezení a bez vlastních plateb navíc. Tento fakt způsobil vlnu sympatie ze strany veřejnosti,  avšak objevily se i rozmrzelé postoje ze strany konkurentů a některých zodpovědných vládních činitelů.  Nejmenovaný ministr současné vlády se dokonce vyjádřil v tom slova smyslu, že jde ze strany VoZP ČR tak trochu o podraz a že státní instituce by neměla takto svévolně postupovat bez koordinace s ostatními pojišťovnami. Rozuměj: „Jak k tomu přijde ta naše největší VZP, kterou musíme každoročně dotovat miliardovými částkami a která navíc má svůj IZIP?“ Vypadá to, jakoby byl někdo s někým dohodnut na postupu proti pražskému protonovému centru a někdo jiný, docela malý (oproti VZP) tuto nepsanou dohodu porušil. Pokud taková dohoda existovala, byla rozhodně proti zájmům pacientů a VoZP ČR svým krokem potvrdila, že ona takové dohody uzavírat nehodlá. Nejde totiž o tak trochu podraz ze strany VoZP ČR, ale jde o velký podraz vůči české veřejnosti. Neboť každý může být pacientem. VoZP ČR není žádnou státní institucí, jak by si snad někdo méně informovaný mohl myslet, ale jde o samostatný, svéprávný subjekt, na který dohlíží správní a dozorčí rada, složená ze zástupců státu, armády a veřejnosti. Jde vlastně svým způsobem o nevýdělečnou akciovou společnost, kde akcionáři jsou všichni pojištěnci VoZP ČR. A proto je také potřeba ve prospěch těchto pojištěnců jednat a postupovat. Pokud ovšem nemáte svůj IZIP…

V posledních týdnech se telefony ve VoZP ČR  netrhnou. Volají lidé, pojištěnci jiných zdravotních pojišťoven, jak se mohou k „vojenské“ přehlásit. Mohou. Ale pokud tento krok udělají nyní, pojištěnci VoZP ČR se mohou stát až od 1.1.2015. Tak zní zákon. Tak ovšem nezní pravidla volného trhu, o kterých tak rádi mluvíme, která ovšem různými protekcionistickými opatřeními často popíráme.

Jaroslav Michal

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…