VoZP ČR v tuto chvíli nemá konkurenci

16.10.2013 8:00

Nebylo možné si v poslední době nepovšimnout kroku Vojenské zdravotní pojišťovny ČR, který rozvířil veřejné mínění jak odborné, tak i laické veřejnosti.

VoZP ČR v tuto chvíli nemá konkurenci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Malého kroku z hlediska národohospodářského, velkého kroku z pohledu pojištěnců VoZP ČR. Tato zdravotní pojišťovna uzavřela za výhodných finančních podmínek jako první dlouhodobou smlouvu s pražským protonovým centrem na léčbu některých druhů nádorů nejmodernější technikou, která je v současné době ve světě k dispozici. Doufejme, že nezůstane jedinou, ale hradby byly prolomeny. Skupina soukromých subjektů postavila v areálu nemocnice Bulovka protonové centrum na léčbu rakoviny v hodnotě cca dvě miliardy korun. Jedno ze dvou nejmodernějších na světě. Doposud se v něm léčili především zahraniční klienti a samoplátci z ČR. Ze strany českých zdravotních pojišťoven jakoby nebyla potřeba tuto možnost poskytnout i široké české veřejnosti, jakoby u nás tyto specifické druhy nádorů nebujely, ačkoliv se ve výskytu rakoviny pravidelně umisťujeme na prvních příčkách pomyslného žebříčku. Jakýsi nepochopitelný nezájem vyvěral zejména ze sporu mezi tímto centrem a největší naší zdravotní pojišťovnou, tedy VZP. Že by VZP šetřila na svých klientech, aby mohla splatit svou nesmyslnou dvoumiliardovou investici do systému IZIP? Tyto peníze se rozpustily v kapsách zainteresovaných a VZP jakoby natruc občas poslala některého potřebného ze svých pojištěnců na léčbu do Mnichova, kde obdobné protonové centrum existuje už deset let, tedy také disponuje o deset let starší technologií, než nové centrum v Praze. Prý jí to vyjde levněji, a tak pojištěnče se zhoubným nádorem cestuj. My máme svůj IZIP.

Protože jsme v Česku, chovaly se ostatní zdravotní pojišťovny, jakoby také měly svůj IZIP. V protonovém centru se tak nadále léčili především zahraniční klienti a tu a tam někdo z bohatších Čechů, který si léčbu mohl sám zaplatit. VoZP ČR však ukázala, že má svůj vlastní názor, že se dokáže pohybovat v konkurenčně nastaveném prostředí, že žádný svůj vlastní IZIP nemá a může tak postupovat ve prospěch svých vlastních pojištěnců, chudých, bohatých, dospělých i dětí. V současné době už se každý její klient, pokud to diagnóza stanoví, může léčit v pražském protonovém centru bez omezení a bez vlastních plateb navíc. Tento fakt způsobil vlnu sympatie ze strany veřejnosti,  avšak objevily se i rozmrzelé postoje ze strany konkurentů a některých zodpovědných vládních činitelů.  Nejmenovaný ministr současné vlády se dokonce vyjádřil v tom slova smyslu, že jde ze strany VoZP ČR tak trochu o podraz a že státní instituce by neměla takto svévolně postupovat bez koordinace s ostatními pojišťovnami. Rozuměj: „Jak k tomu přijde ta naše největší VZP, kterou musíme každoročně dotovat miliardovými částkami a která navíc má svůj IZIP?“ Vypadá to, jakoby byl někdo s někým dohodnut na postupu proti pražskému protonovému centru a někdo jiný, docela malý (oproti VZP) tuto nepsanou dohodu porušil. Pokud taková dohoda existovala, byla rozhodně proti zájmům pacientů a VoZP ČR svým krokem potvrdila, že ona takové dohody uzavírat nehodlá. Nejde totiž o tak trochu podraz ze strany VoZP ČR, ale jde o velký podraz vůči české veřejnosti. Neboť každý může být pacientem. VoZP ČR není žádnou státní institucí, jak by si snad někdo méně informovaný mohl myslet, ale jde o samostatný, svéprávný subjekt, na který dohlíží správní a dozorčí rada, složená ze zástupců státu, armády a veřejnosti. Jde vlastně svým způsobem o nevýdělečnou akciovou společnost, kde akcionáři jsou všichni pojištěnci VoZP ČR. A proto je také potřeba ve prospěch těchto pojištěnců jednat a postupovat. Pokud ovšem nemáte svůj IZIP…

V posledních týdnech se telefony ve VoZP ČR  netrhnou. Volají lidé, pojištěnci jiných zdravotních pojišťoven, jak se mohou k „vojenské“ přehlásit. Mohou. Ale pokud tento krok udělají nyní, pojištěnci VoZP ČR se mohou stát až od 1.1.2015. Tak zní zákon. Tak ovšem nezní pravidla volného trhu, o kterých tak rádi mluvíme, která ovšem různými protekcionistickými opatřeními často popíráme.

Jaroslav Michal

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

16:46 ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

Společnost Elektrárna Dukovany II (EDU II), stoprocentní dceřiná společnost ČEZ, obdržela doplněné n…