Vojáci byli oceněni za službu v Afghánistánu

23.02.2015 9:08

Při slavnostním nástupu v Domě armády v Praze převzali zasloužená ocenění příslušníci 12. jednotky polního chirurgického týmu a 10. zastoupení na velitelství operace Resolute Support v Afghánistánu. Medaile jim předali 1. náměstek ministra obrany Jiří Borovec a náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Petr Pavel.

Vojáci byli oceněni za službu v Afghánistánu
Foto: Jana Deckerová
Popisek: Ocenění od NGŠ AČR armádního generála Petra Pavla přebírá i lékařka 12. jednotky polního chirurgického týmu kapitánka Šárka Blažková.

Začátkem letošního února se příslušníci 10. zastoupení na velitelství operace Resolute Support vrátili z Kábulu po šesti měsících plnění úkolů zpět do vlasti. Vojáci 12. jednotky polního chirurgického týmu ÚU AČR v operaci Resolute Support působili čtyři měsíce na kábulském mezinárodním letišti, kde v rámci americké vojenské nemocnice poskytovali specializovanou chirurgickou péči, a to jak vojákům, tak i civilistům.

Vojáci při slavnostním nástupu převzali medaile ministra obrany Za službu v zahraničí. Záslužný kříž ministra obrany ČR III. stupně za vynikající plnění služebních povinností v rámci 12. jednotky polního chirurgického týmu ÚU AČR převzal z rukou Jiřího Borovce podplukovník Radek Pohnán. Armádní generál Petr Pavel udělil plukovníkovi gšt. Petru Hromkovi čestný odznak AČR Za zásluhy III. stupně. Dalším pěti vojákům byl udělen věcný dar.

„Když jsem vás viděl na vlastní oči při práci v prosinci minulého roku v Afghánistánu, měl jsem z toho velmi dobrý pocit,“ řekl vojákům úvodem 1. náměstek ministra obrany Jiří Borovec. „Viděl jsem tam dospělé lidi s vysokým pracovním nasazením a hlavně jsem ocenil vaši odvahu, což je možná ta nejdůležitější vlastnost, zvlášť v dnešní době.“ Vzpomenul i na padlé vojáky, kteří přišli o život v Afghánistánu v minulém roce, a zdůraznil, že na ně nikdy nesmíme zapomenout. „Máme mezi námi hrdiny, nemusíme je nikde hledat. Jsem rád, že vy jste se vrátili v pořádku, a i vaše služba při plnění nebezpečných misí zaslouží ocenění,“ dodal závěrem Jiří Borovec.

„Každá mise je unikát a každá má svoje rizika,“ konstatoval armádní generál Petr Pavel. „Vy jste se ocitli ve dvou operacích najednou – v té končící, což byla ISAF a zároveň i v té začínající, což je Resolute Support. Nebylo to určitě jednoduché, i vzhledem k bezpečnostní situaci, která nyní v Afghánistánu je.“ I on pak všem vojákům poděkoval za vzornou reprezentaci české armády a ocenil zároveň jejich iniciativu, když koncem loňského roku zorganizovali charitativní sbírku na podporu afghánských dětí. „I to svědčí o vašem mimořádně lidském přístupu a já si toho velmi cením,“ dodal závěrem Petr Pavel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

7:23 Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

Již 1. května začne návštěvnická sezóna v Benešově vile a stejně jako ta předchozí nabídne rozšíření…