Vyjádření Platformy pro sociální bydlení po grémiu paní ministryně Dostálové

06.04.2018 15:34

Ve včerejším pozdním odpoledni proběhlo gremium paní ministryně Kláry Dostálové pro přípravu věcného záměru zákona o sociálním bydlení. Nyní by se gremium mělo scházet každý měsíc.

Vyjádření Platformy pro sociální bydlení po grémiu paní ministryně Dostálové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj v demisi Klára Dostálová

Na gremiu byly představeny obrysy systému, ve kterém by obce zajišťovaly bydlení pro lidi v bytové nouzi, u kterých bylo identifikováno tržní selhání. Návrh je nyní spíše ve fázi přípravy investičního projektu výstavby. Oproti předchozím vyjádřením zástupců resortu paní ministryně přítomné opakovaně ujistila, že řešení počítá pouze s bytovými jednotkami s vlastním příslušenstvím, v jednom domě by mělo být maximálně 12 bytů a domy by nebyly segregované. Investiční podpora pro obce by měla dosahovat až 100 % nákladů. Bydlení zde by však mělo být režimové.

„Paní ministryně představila záměr stavět nové sociální domovy. V Česku ovšem neexistuje analýza, která prokazovala jejich potřebnost či efektivitu. Pokud by se jednalo o standardní byty, které zaručují autonomii, právní jistotu, nebudou segregované a umožní běžné sociální kontakty, takový program by odpovídal programovému prohlášení vlády a mohl by snížit počty lidí v bytové nouzi. Pokud by se jednalo o jakoukoliv formu nových ubytoven, počet osob v bytové nouzi se naopak zvýší,” komentoval včerejší grémium Štěpán Ripka.

Velká diskuse vznikla kolem prokazování „morálních a finančních” kompetencí k bydlení, s jejichž definicí přišlo Sdružení majitelů domů a bytů. Ministerstvo pro místní rozvoj zatím tento koncept prosazuje i pro nový zákon o sociálním bydlení. Ripka upozorňuje, že zákon o sociálním bydlení by měl řešit právě situace lidí, které soukromý trh vylučuje. Kritéria soukromých majitelů by proto měla být použita jako definice tržního selhání, ale rozhodně ne jako klíč pro přístup státu ke klientům, kteří podle měřítek soukromých majitelů neuspěli. Stát má pomáhat tam, kde trh nenaplňuje veřejný zájem.

„Pro funkčnost budoucího systému sociálního bydlení je klíčová součinnost resortů, protože nestačí investiční program, ale bude také třeba masivní podpora sociální práce, součinnost s dávkovými systémy, případné zapojení soukromého sektoru prostřednictvím fondu kaucí a dalších garancí a zapojení obcí v samostatné či přenesené působnosti. Koordinace investic a podpůrných služeb je zatím na začátku a bude vyžadovat velkou míru politické shody,“ uvedl Ripka. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …