Vyplatí se úvěr ze stavebního spoření a jaké jsou podmínky?

21.06.2023 10:33 | Tisková zpráva

Výstavbu nebo nákup nemovitosti nemusíte financovat pouze prostřednictvím hypotéky. Je tu také úvěr ze stavebního spoření se svými výhodami. Zjistěte, zda se vám vyplatí a jaké je třeba splnit podmínky.

Vyplatí se úvěr ze stavebního spoření a jaké jsou podmínky?
Foto: archiv
Popisek: Úvěr - ilustrační foto

Stavební spoření je velkým konkurentem hypoték. Produkt, který vás může oslovit řadou benefitů, s nimiž vás podrobněji seznámíme. Na úvod je ale třeba zmínit se o pravděpodobných novinkách čekajících stavební spoření. Jak už prozrazuje samotný název, jedná se o spoření finančních prostředků. Ty navíc podporuje stát. Této podpoře však hrozí zkrácení.

  • Doposud byl příspěvek 2 000 Kč za rok
  • Z uložených peněz 20 000 Kč za rok
  • Nově bude podpora ve výši 1 000 Kč za rok

Úvěr ze stavebního spoření

Spoření peněžních prostředků zhodnocovaných danou úrokovou sazbou a příspěvkem od státu je pouze jedna část tohoto produktu. Tu druhou tvoří zmiňovaný úvěr ze stavebního spoření sloužící k financování vlastního bydlení. A právě s touto částí se pojí řada přínosných kladů.

  • Peníze lze použít na výstavbu, modernizaci, majetkové vypořádání 
  • Mimořádné splátky a předčasné splacení zdarma 
  • Neměnná splátka úvěru

Mezi klady úvěru ze stavebního spoření si můžete připočíst ještě možnost odečtu úroků od daňového základu. Do určité částky navíc není nutné ručit nemovitostí, což je rozdíl oproti klasické hypotéce. Abyste však mohli získat úvěr ze stavebního spoření, musíte splnit jisté podmínky.

Podmínky úvěru ze stavebního spoření

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21919 lidí

Předpokladem řádného úvěru je nutnost spořit si peníze na stavebním spoření alespoň po dobu dvou let. Zároveň musíte mít naspořenou i odpovídající částku. Nejčastěji to bývá 30 % až 50 % z cílové sumy. Souběžně s tím je třeba disponovat hodnotícím číslem v patřičné výši. Jednoduše musíte být bonitním klientem, který má nárok na úvěr ze stavebního spoření. To si ostatně můžete sjednat online.

Pokud výše prezentované podmínky nesplňujete, je u stavebního spoření dostupný alternativní produkt. Tím je překlenovací úvěr. Ten je možné získat v délce trvání, dokud nedosáhnete na podmínky řádného úvěru. Nutno podotknout, že s překlenovacím úvěrem souvisí i jistá negativa.

  • Vyšší úroková sazba
  • Splácíte v podstatě jen úroky

Úvěr ze stavebního spoření je tedy hodně individuální záležitostí a někomu se může vyplatit, jinému zase nikoliv. Pokud spadáte do druhé skupiny, máte další volbu v podobě hypotéky.

Alternativa stavebního spoření

Ne každý se může dopracovat k výhodným podmínkám úvěru ze stavebního spoření. Při nezdaru však nemusí hned zapomenout na vlastní bydlení. Vyzkoušejte na internetu výpočet splátky hypotéky a možná hodně rychle zjistíte, že tohle je ta správná cesta pro vás. Nápomocny vám budou online kalkulačky, které jsou schopny zobrazit orientační výši splátky na základě zadaných údajů. Stejně, jako úvěr ze stavebního spoření, i hypotéka s sebou nese řadu benefitů.

  • Zajímavá úroková sazba 
  • Možnost refinancování stávající hypotéky 
  • Daňový odpočet

Na druhou stranu počítejte s tím, že ani zde vás nemine úřední šiml a administrativní povinnosti. S hypotékou si budete muset sjednat i řádné pojištění a výhodný úrok bude vždy limitován délkou fixace. Pak se může vše rychle změnit.

Úvěr ze stavebního spoření a hypotéka online

Pokud chcete zjistit, jaký úvěrový produkt je z těchto dvou vhodný právě pro vás, vsaďte na praktické srovnání. Určitě se vyplatí srovnat hypotéky online, protože takový krok vám nezabere příliš času a je zcela bezplatný. Ve výsledku vám přinese hlavně případné úspory finančních prostředků. Přínosné je i samotné porovnání úvěru ze stavebního spoření a hypotéčního úvěru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …