Výrobky z Orrera zabodovaly v soutěži Mlékárenský výrobek roku 2014

29.05.2014 18:16

Produkty ze sýrárny Orrero v Litovli, která je největší českou sýrárnou (patří do skupiny Brazzale, nejstaršího italského rodinného podniku mlékařsko-sýrařského odvětví), opět výrazně zabodovaly ve dvanáctém ročníku soutěže o “Mlékárenský výrobek roku 2014”, kterou organizuje Českomoravský svaz mlékárenský pod záštitou Ministerstva zemědělství a Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha. Sýr Giuncata s rukolou se stal Novinkou roku 2014 v sýrové řadě, sýr Ricotta speciale a bílý jogurt La Formaggeria byly finalisty ve svých kategoriích a bílý jogurt navíc získal i 2. cenu médií.

Výrobky z Orrera zabodovaly v soutěži Mlékárenský výrobek roku 2014
Foto: URS Czech
Popisek: Kráva, ta je v tom nevinně.

Dvanáctého ročníku soutěže o „Mlékárenský výrobek roku“ se zúčastnilo 16 tuzemských výrobců, kteří do hodnocení přihlásili celkem 46 výrobků. Výrobky byly hodnoceny 15 nezávislými porotci v šesti kategoriích: konzumní mléka a smetany, zakysané mléčné výrobky (bez jogurtů), jogurty, ostatní mléčné výrobky (pomazánky a speciality), tvaroh a čerstvé sýry, přírodní sýry zrající. V rámci soutěže byly vyhlášeny rovněž „Novinky roku 2014“ v mléčné a v sýrové řadě. Výsledky soutěže byly slavnostně vyhlášeny 27. května na společensko-odborné akci „Oslava mléka“ v Břevnovském klášteře v Praze.

Při hodnocení se posuzovala nejenom celková kvalita přihlášených soutěžních vzorků, ale posuzována byla také obchodní rozšířenost na trhu, marketingové aktivity směřované na podporu prodeje a také správnost značení výrobku podle platné potravinové legislativy. U novinek hodnotily komise stupeň produktové, procesní a obalové inovace, zaměření na specifickou cílovou skupinu, „nové“ výživové parametry, atraktivitu pro spotřebitele a také případný přínos pro životní prostředí.

Jogurt La Formaggeria Bílý je velmi lahodný, krémový jogurt balený ve stylových skleničkách, které lze využít i v domácnosti. Přírodní bílý jogurt s velmi jemnou chutí i konzistencí. Vůně: jemná, jogurtová. Složení: plnotučné mléko, sušené mléko, jogurtová kultura, ovocná marmeláda. Tuk: 3,5 ± 0,5%. Použití: zdravá snídaně nebo svačinka, využití do pomazánek, omáček nebo salátů, vhodný jak pro teplou, tak studenou kuchyni. Balení: Znovu uzavíratelné skleničky 180 g.

Sýr Giuncata con la rucola je ručně vyráběný sýr z čerstvého kravského mléka s přídavkem čerstvé rukoly. Jedná se o čerstvou výrobu, která neustále dozrává a pracuje, znalec a pravidelný konzument dokáže odhadnout jeho stáří. Tento sýr je výjimečný svojí chutí také díky čerstvé rukole, která zajistí jak jeho nezaměnitelnou a netradiční chuť, tak i vzhled.  Barva: bílá až mléčná. Vůně: jemná, sýrová, s nádechem rukoly. Složení: kravské mléko, jedlá sůl, chlorid vápenatý, syřidlo, mlékařské kultury, 4 % rukoly. Tuk: 22 ± 3 %. Sušina: 43 ± 3 %. Giuncata je výborná k čerstvému pečivu, vhodná pro studenou kuchyni nebo do salátů, vynikající nakládaná s kořením, lze použít i na grilování. Balení: Vakuově balený hranatý bochník, nekalibrovaný cca 1,8 – 2 kg. Dle požadavků zákazníka je v podnikových prodejnách La Formaggeria Gran Moravia porcovaný na plátky.

Ricotta speciale je ručně vyráběný měkký syrovátkový sýr mléčné až bílé barvy. Sýr se vyrábí ze syrovátky, která zbude po výrobě jiných sýrů (především sýra Verena dolce). Ricotta znamená v italštině doslova „znovu uvařený“ a název odkazuje na zvláštní způsob výroby tohoto čerstvého syrovátkového sýra. Ricotta má měkkou, lehce hrudkovitou až písčitou konzistenci, a jemnou sladce smetanovou chuť. Ricotta je lehce stravitelná a díky vysokému obsahu sérových bílkovin (albumínů a globulínů), nízkému obsahu tuku a také nízkému obsahu soli, je velmi vhodná jako součást zdravého jídelníčku pro všechny věkové kategorie, od batolat až po seniory. Složení: syrovátka, smetana, jedlá sůl, chlorid vápenatý, chlorid hořečnatý, koagulant: kyselina citronová. Tuk: 22 %, sušina: 32 %. Použití: teplá i studená kuchyně, výborný na sladko např. s marmeládou, ale i na slano při výrobě plněných těstovin nebo do pomazánek. Balení: V plastových kelímcích, nekalibrované po cca 300 g.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident jmenoval do generálské hodnosti i dva příslušníky HZS ČR

19:15 Prezident jmenoval do generálské hodnosti i dva příslušníky HZS ČR

Prezident České republiky Petr Pavel na Pražském hradě opět jmenoval nové generály z řad vojáků z po…