Výsadkáři z Chrudimi trénovali na Afghánistán s kulomety M2

03.03.2016 9:42

V rámci přípravy na nasazení v Afghánistánu absolvovalo minulý týden 25 vojáků ze 43. výsadkového praporu v Chrudimi specializovaný kurz zaměřený na použití kulometu M2. Školení proběhlo ve výcvikovém středisku americké armády v bavorském Grafenwöhru.

Výsadkáři z Chrudimi trénovali na Afghánistán s kulomety M2
Foto: www.nato.int
Popisek: Vojáci NATO

„Možnosti, které výcvikové středisko CATC (Combined Arms Training Center) nabízí, jsou obrovské a instruktoři jsou s problematikou použití těchto zbraní velice dobře obeznámeni,“ pochvaloval si nadrotmistr Lukáš Hergott. Během výcviku, který se odehrával v učebnách i na střelnici, se vojáci detailně seznámili se všemi aspekty použití této zbraně.

Kulomety M2 jsou součástí vozidel MRAP a Maxx Pro, která mají Češi na Bagrámu zapůjčená od americké armády. „Výsadkáři mají sice ve výzbroji jinou zbraň – používají 12,7 mm kulomet NSV – ale z předchozích nasazení v Afghánistánu kulomety M2 většina vojáků zná. Ti ostatní s nimi byli seznámeni právě během tohoto výcviku,“ doplnil Lukáš Hergott.

Před tímto kurzem vojáci z Chrudimi absolvovali ještě jeden, zaměřený na řízení obrněných vozidel Maxx Pro a MRAP, s nimiž budou od konce března v Afghánistánu plnit úkoly související s ostrahou základny Bagrám.

Z výcviku českých vojáků v bavorském Grafenwöhru 1

Z výcviku českých vojáků v bavorském Grafenwöhru 1.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

7:23 Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

Již 1. května začne návštěvnická sezóna v Benešově vile a stejně jako ta předchozí nabídne rozšíření…