Výstava fotografií na nádvoří Náprstkova muzea představí obyvatele Nové Guineje

04.07.2016 12:25

Národní muzeum otevírá na nádvoří Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur novou panelovou výstavu velkoformátových fotografií s názvem Současný život na Nové Guineji.

Výstava fotografií na nádvoří Náprstkova muzea představí obyvatele Nové Guineje
Foto: Národní muzeum
Popisek: Náprstkovo muzeum

Ta přenese návštěvníky na největší tropický ostrov na druhý konec světa a představí jim podmanivou krásu a rozmanitost tamější přírody, místní obyvatele a jejich dnešní tradice a životní styl. Série fotografií je prozatím jen malou ochutnávkou toho, na co se všichni cestovatelé mohou těšit na podzim letošního roku, kdy Náprstkovo muzeum zpřístupní rozsáhlou výstavu věnovanou kulturám Nové Guineje. Výstavu je možné zhlédnout zdarma v běžných otevíracích hodinách muzea.

Lidé osídlili největší tropický ostrov světa Nová Guinea před přibližně padesáti tisíci lety. Geografická členitost a těžká prostupnost ostrova způsobily, že se zde rozvinula bohatá kulturní a jazyková rozmanitost. Během průzkumných výprav ve 20. století bylo zjištěno, že vnitrozemí ostrova obývá mnoho kmenových skupin, jež zde zůstávaly v izolaci od lidí na pobřeží po tisíce let. Obyvatelé ostrova kdysi získali pověst lidojedů, lovců hlav a drsných válečníků, ale pestrost kultur a jazyků následkem kontaktu se západním světem postupně mizí a do současnosti se z původního životního stylu místních domorodců zachovalo jen velmi málo.

Panelová výstava návštěvníkům představí kouzlo Nové Guineje a tradiční způsob života tamního obyvatelstva, který se dnes oslavuje při kulturních slavnostech zvaných „singsing“. Fotografie také zachycují výjevy ze současného stylu života obyvatel tohoto tropického ostrova, jejich obživu, zábavu i respekt ke kultuře předků. Autorem fotografií je kulturolog a kulturní antropolog Martin Soukup.

Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur (Betlémské nám. 1, Praha 1) je otevřeno úterý, čtvrtek – neděle 10.00–18.00, středa 9.00–18.00 hodin. Vstup na výstavu je volný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…