Výstava v Národním památníku na Vítkově představí Podkarpatskou Rus jako součást našich dějin

13.09.2019 15:22

Národní muzeum otevírá v Národním památníku na Vítkově novou výstavu s názvem Podkarpatská Rus – součást našich dějin, která představuje Podkarpatskou Rus v dobových souvislostech. Tato výstava je svým návštěvníkům otevřena od 11. září tohoto roku až do února 2020.

Výstava v Národním památníku na Vítkově představí Podkarpatskou Rus jako součást našich dějin
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní památník na Vítkově

Před sto lety došlo k podepsání tzv. Malé saint-germainské smlouvy, která potvrdila připojení Podkarpatské Rusi k Československu. U příležitosti tohoto stoletého výročí připomíná výstava Národního muzea především společnou cestu dějinami této oblasti a československého státu. Podkarpatská Rus je úzce spjatá také s historií Národního muzea. Před devadesáti lety (10. 9. 1929) došlo za přítomnosti podkarpatského guvernéra ke slavnostnímu předání chrámu sv. Michala obyvatelům Prahy. Ten se po svém přesunu z Velké Loučky u Mukačeva do Kinského zahrady stal součástí sbírek národopisného oddělení Národního muzea.

Výstava je tvořena panely s průvodními texty, grafy a desítkami zajímavých fotografií. Mimo to je doplněna o unikátní exponáty ze sbírkového fondu Podkarpatské Rusi, který spravuje Oddělení novodobých dějin Národního muzea. Návštěvníci se setkají s různými typy trojrozměrných předmětů, které jsou pro tuto oblast typické a pocházejí především z meziválečného období. Kromě hojně zastoupené keramiky jsou k vidění také dřevěné, skleněné, porcelánové i textilní předměty. Největší část exponátů však tvoří zajímavé papírové dokumenty. Dobové legitimace či listiny zde doplňuje například kronika, herbář, album z prvních tamních lyžařských závodů či deník z vojny.

Podkarpatská Rus je ve výstavě představena v dobových souvislostech. Pozornost je věnována především jejímu začlenění do Československa, vzájemné provázanosti a ovlivňování. Mimo základních politických dějin regionu jsou zde návštěvníci seznámeni i se základním hospodářským a sociálním vývojem v oblasti tj. s rozvojem dopravy či školství. Stranou nezůstává ani sportovní činnost, náboženství a kultura. Návštěvníkům se zároveň naskytne možnost zhlédnout záběry z dokumentu „Píseň o Podkarpatské Rusi“ natočeného režisérem Jiřím Weissem v roce 1937.

Výstava se koná v předsálí Hrobu neznámého vojína v Národním památníku na Vítkově od 11. září 2019 do 23. února 2020. Veškeré informace o vstupném a otevírací době naleznete na stránkách www.nm.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

22:04 Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

Chystáte se na dovolenou do Mexika? Pokud ano, čtěte pozorně. Poradíme vám, jak předejít tomu, aby v…