Vzdělávat děti i mimo školu – úkol pro Českou televizi a další instituce

03.06.2017 19:30

Déčko na Zlínském filmovém festivalu otevřelo debatu na téma propojování formálního a neformálního vzdělávání. O tom, jak rozvíjet děti i mimo školní lavice, diskutovala například ministryně školství Kateřina Valachová, předseda České asociace science center Vlastimil Volák, předseda Asociací muzeí a galerií ČR Ondřej Dostál a vedoucí populárního webu decko.cz, kreativní producentka Štěpánka Sunková.

Vzdělávat děti i mimo školu – úkol pro Českou televizi a další instituce
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Logo ČT

„Česká televize chce nabídnout pomocnou ruku vzdělávacímu procesu. Letos jsme například podepsali memorandum se Science centry, se kterými budeme od 1.9. aktivně spolupracovat,“ říká výkonný ředitel ČT :D Petr Koliha a dodává: „Televize umí děti nadchnout a my chceme tento potenciál využít i mimo prostředí obrazovek k jejich dalšímu vzdělávání.“

Významným partnerem na cestě k podpoře neformálního vzdělávání a využití potenciálu, který ČT :D má, je ministerstvo školství, se kterým spolupracuje od svého založení v roce 2013.

„Strašně mrháme kapacitou odpoledních pedagogů a vychovatelů, kteří se věnují dětem v rámci neformálního vzdělávání. Družiny a kluby jsou dnes již významným partnerem školy i rodičů. Jsem tedy ráda, že od nového školního roku budou školní družiny, ale třeba i základní umělecké školy, financovány samostatně, což posílí jejich kvalitu,“ věří ministryně školství v demisi Kateřina Valachová.

Naposledy vznikl ve spolupráci s MŠMT webový projekt zábavného jazykového vzdělávání na výuku francouzštiny. „Francouzština s Bílou paní (www.decko.cz/jazyky) nebyla naše první spolupráce s MŠMT. Vznikl také rozsáhlý interaktivní herní komiks o Karlu IV., KIV. Boží král (www.decko.cz/kiv) a pod záštitou MŠMT vznikly první z již tradičních virtuálních Adventních a Velikonočních kalendářů. Nyní intenzivně pracujeme na německé verzi Bílé paní, “ dodává kreativní producentka ČT Štěpánka Sunková.

Neformální vzdělání se dosud odehrává mimo rámec oficiálního školského systému a mělo by nabízet rozvoj životních zkušeností a dovedností. Pro děti se právě návštěva Science centra, muzea či galerie může stát prvním motivujícím krokem na cestě k poznání.

Záznam celé konference je k dispozici zde: http://www.ceskatelevize.cz/decko-pro-rodice/deti-a-televize/konference-o-vzdelavani/.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…