Windows 8 prohrávají boj se staršími sedmičkami

17.04.2013 10:15

Téměř půl roku po uvedení na trh volí dobrovolně operační systém Windows 8 pouze 6 % uživatelů, zatímco zbývajících 94 % žádá předchozí Windows 7. Tato statistika vyplývá z prodejů společnosti Gigacomputer, prodejce IT techniky s 16 pobočkami po celé ČR. Nová Windows přitom neplní svůj úkol ani na poli tabletů, kde chtějí konkurovat iPadu a systému Android.

Windows 8 prohrávají boj se staršími sedmičkami
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

Příchod Windows 7 přijali uživatelé s nadšením a po prodejně méně úspěšných Windows Vista začali po dlouhých letech opouštět Windows XP. Nejnovější operační systém Microsoftu Windows 8 však na tento úspěch nenavázal a po necelých šesti měsících se potvrzuje trend, o kterém se spekulovalo již dlouho.

„Zákazníci kupující samostatný operační systém volí v drtivé většině případů osvědčená Windows 7. Statisticky to vychází na 94 % pro sedmičky a pouze 6 % pro Windows 8,“ potvrzuje Jiří Špunar ze společnosti Gigacomputer, která je významným prodejcem výpočetní techniky na českém trhu. „V případě nových počítačů a notebooků častěji sáhnou po variantě s Windows 7, kterou vyprodáváme ze skladových zásob. Ve Windows 8 postrádají zejména nabídku Start a stále si nezvykli na nové uživatelské prostředí Metro,“ dodává Špunar.

Dosavadní neúspěch potvrzují i aktuální statistiky publikované pravidelně na serveru Netmarketshare.com. Nové osmičky si prozatím ukrojily pouze 3,17 % z pomyslného koláče trhu operačních systémů. Žebříčku aktuálně vládnou Windows 7 se 44,73 %. Dosluhující Windows XP stále využívá 38,73 % uživatelů, tedy podstatně více, než nejnovější přírůstek do rodiny produktů Microsoftu. Tyto údaje se týkají stolních počítačů a notebooků.

Nový systém však prohrává i v případě tabletů, kvůli kterým nové uživatelské prostředí Metro vzniklo. „Nejčastěji naši zákazníci volí tablety s Androidem.

Důvodem je nejen příznivější cena konkrétních zařízení, ale také fakt, že uživatelé tento systém znají z chytrých telefonů a jsou na ovládání již zvyklí. Obdobně majitelé iPhonu sáhnou nejčastěji po iPadu,“ prozradil Jiří Špunar ze společnosti Gigacomputer.

Windows 8 chtějí podpořit i výrobci hardwaru, zejména v oblasti hybridních zařízení kombinujících tablet a notebook. Prodeje počítačů klesají, intenzivní spolupráce výrobců IT techniky a společnosti Microsoft má tento trend zastavit. Téměř půl roku po uvedení osmiček je však nabídka hybridních zařízení na trhu poměrně malá a konkurenční systém Android dodávají se svými produkty i velcí hráči. Například společnost Asus nabízí hybridy kombinující tablet a notebook v provedeních pro Windows 8, RT i Android. Model Asus VivoTab využívá Windows 8, Asus VivoTab RT hostuje operační systém Windows RT využívající Metro z nových osmiček, zatímco Asus EEE Pad Transformer pohání Android 4. Zákazníci tak stojí před volbou, kterému systému dát přednost.

O společnosti GIGACOMPUTER

Firma GIGACOMPUTER vznikla sloučením dvou silných partnerů a přímých dovozců výpočetní techniky do ČR zabývajících se převážně velkoobchodním prodejem. Historie obou firem se datuje do druhé poloviny 90. let. Po sloučení těchto dvou subjektů došlo k expanzi na trhu pomocí vybudování sítě poboček. V současné době již firma zastřešuje 16 poboček v České a jednu pobočku ve Slovenské republice. Počátkem roku 2009 firma investovala do nákupu nemovitosti a vybudovala silnou centrálu v Brně s dostačujícím zázemím skladových, technických a obchodních prostor. Tím nepřímo opět upevnila svoji pozici na trhu. I přes neustále rostoucí konkurenci je předním dodavatelem repasované a krátkodobě použité výpočetní techniky do všech regionů České republiky při neustále se zvětšujícím obratu a zisku celé firmy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…